0

Н а Богоявление българи ще извадят кръста от ледените води на Южния океан. Полярниците ни, които след много премеждия стигнаха до Ледения континент, ще спазят вековния ритуал на 6 януари, обясни пред вестник „Телеграф“ ръководителят на българската експедиция проф. Христо Пимпирев.

Кръста ще хвърли най-възрастният член на експедицията и именяк инженер Йордан Йорданов. Освен че има имен ден, той е доайен на експедицията и дълги години е бил командир на родната полярна база. От каменистия бряг на остров Ливингстън, където е разположено българското селище, ще бъде хвърлен кръстът в ледените води. Температурата е в диапазона минус 1 - 0 градуса. След изваждането на кръста смелчаците се загръщат с одеяла и пият по един чай с коняк за сгряване, а след това отиват на топло, разказаха полярници, присъствали на ритуала предишните години. През 2016 година за кръста на Антарктида се бори дори и дама. Тогава в студените води на океана се хвърли художничката Ганка Павлова, която изографиса българския параклис „Св. Йоан Рилски“ на Антарктида.

„Мъжко хоро в Калофер е имало и ще има. Никакви забрани и глоби няма да ни спрат.“ Това заяви за „Телеграф“ кметът на бунтовното подбалканско градче Калофер Румен Стоянов.

Миналата година той получи забрана от МВР за провеждане на дългогодишния ритуал поради епидемичните мерки заради COVID-19. Хорото все пак се състоя и от РЗИ глобиха градоначалника с 1000 лева. Стоянов първо бутна в съда полицейската забрана, след което заведе ново дело – срещу паричната глоба от РЗИ.

Карловският районен съд отмени санкцията и постанови, че наказателното постановление е издадено при съществено нарушение на административно-производствените правила, поради което се явява неправилно и незаконосъобразно. Така, защото липсвало изчерпателно фактическо описание на нарушението и обстоятелствата, при които е извършено, глобата бе махната.

.

 .

„Мъжкото хоро не може да бъде спряно със заповеди и глоби. Цитирай ме. Няма как да се спре това нещо. Не можем да го спираме и аз ще бъда последният човек, който ще спре мъжкото хоро“, бе категоричен пред „Телеграф“ Румен Стоянов.

След като на миналогодишния ритуал за Богоявление той бе санкциониран, родолюбци от цялата страна, че и от чужбина, му се обаждаха с желание да преведат пари. Тъй като тя впоследствие бе отменена, бяха събрани пари за една трета от филма за Ботев, се похвали градоначалникът. Самият той също има роля във филма. Поверен му е екранният образ на Перо Македонеца в лентата на Максим Генчев „Ботев“. „И филмът е готов. Премиерата е на 2 март в София в кино „Люмиер“, а на 2 юни ще бъде прожектиран на открито в Калофер“, съобщи Румен Стоянов.

Той припомни отново правилата за провеждането на мъжкото хоро.

„Тъй като постоянно ми се обаждат хора от цялата страна, нека да обясня отново – първо в реката влизат калоферци, които са облечени с местни носии. Те пеят песента „Залюбила е Василка“ и най-малкият от участниците в хорото ще „хване“ кръста. Това е нашата традиция. Всички останали гости са добре дошли, но първо трябва да изчакат да мине ритуалът на калоферци, след което и гостите могат да влязат в реката“, обяснява Румен Стоянов.

По думите му самото название на хорото изключва участието на жени, но заради това да няма дискриминация по полова принадлежност, никой не забранява и на дамите да влязат в ледената река.

„Миналата година имахме участничка, която е родом от Калофер, младо момиче. Не забраняваме и не ограничаваме, но хорото е мъжко“, казва още кметът.

Относно мечтата на калоферци да влязат в ЮНЕСКО със своето мъжко хоро Румен Стоянов обяснява, че все още нищо не е приключило. „Имаме надежди да станат нещата. Три поредни години изпращаха свои представители, имаха изисквания към нас, които ние спазихме“, казва той. В същото време обаче още миналата година д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния център на ЮНЕСКО в София написа в социалните мрежи, че мъжкото хоро в Калофер не може да докаже критерий за уседналост от 50 години, поради което остава извън регистрите на нематериалното културно наследство.

В София ритуалът ще е без зрители

В София ритуалът за хвърлянето на кръста на Йордановден се извършва вече от две десетилетия в езерото в жк „Дружба“.

Църковната служба през последните години се води от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийска митрополия, в съслужение със свещеници от столичните храмове. Миналата година поради ковид епидемията броят на желаещите да участват в състезанието бе ограничен до 25 души, които освен задължителния медицински преглед подписваха и декларация за здравния си статус.

И тази година ритуалът за Йордановден ще се изпълни при стриктно спазване на всички наложени епидемични мерки срещу разпространението на коронавируса и няма да бъде допуснато струпване на хора на мястото, където се хвърля кръстът.