0

150 000 са ловците, които имат право да излязат на лов за пернат дивеч от събота - 11 август, когато бе официалното откриване на сезона. В ловната хижа на Челопечене първият за този сезон инструктаж бе направен малко преди 9 часа сутринта. Инструкции за поведение при лов се дават задължително. В него се разяснява на ловците как да боравят с оръжието. Например не трябва да си го подават помежду си, докато е заредено, както и да се ползва като бастун, тъй като може да възпроизведе изстрел. Също така тези, които ловуват с оръжия екстрактори, трябва да си събират гилзите. Забранена е употребата на упойващи вещества и алкохол по време на лов. Разрешено е да се отстрелват до 15 броя пъдпъдък, 10 броя гривяк и до 8 броя гургулица.

НАСЛУКА! Възхвала на летния лов... Пъдпъдъкът е потайно пиле, измислил е камуфлажа

След като всичко за лова беше разяснено, дружинката се отправи към полето на лов. След не повече от 30 минути се завърнаха с три гривяка, като две от тях са възрастни, а едната е млада. Ловците ги различават по цвета на перата на шията на птицата.

Майсторите кулинари пък се захванаха да приготвят вкусна супа от току-що отстреляния дивеч.

Дама

Сред мъжката дружинка за лов на дивеч за втора година е Рая, която е само на 19 години, но е израснала в компанията на баща си, който също е ловец. Най-младата авджийка разказа пред „Телеграф“, че първият й улов е бил пернат дивеч и че досега не е срещала дива свиня. Тя сподели, че за нея ловът е хоби и страст. Също така похвали колегите си, че досега не е чувала за инциденти, свързани с членове на дружинката, което значи, че са много дисциплинирани и отговорни.

Рая, най-младото попълнение на дружинката "Челопечене".

 Рая, най-младото попълнение на дружинката "Челопечене".
Телеграф

На официалното откриване стана ясно, че интерес към лов у нас имат италианците, които обичат да отстрелват бекаси в района на Странджа.

Бракониери

Бе повдигнат и въпросът за създаване на регистър на бракониерите, тъй като липсата на адекватни и респектиращи наказания водят до увеличаване на броя на набезите им. Васил Василев, председател на съюза на ловците, заяви, че Наказателният кодекс в частта за бракониерите не е променян може би откакто е създаден. В момента в него е записана методика за наказване на тези набези, като се остойностява дивечът, който е пострадал. Това обаче не е релевантно в днешни дни, каза Василев. Според него санкциите трябва да са по-големи, за да са респектиращи.