0

Б лизо 400 000 души са засегнати от воден режим в страната, като  броят им варира между 0,6 и 6 на сто от населението през последните 10 години. Не е постигната целта на действащата Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор, която изискваше след 2015 г.  да се намали с една трета населението, което е на целогодишен или сезонен воден режим, а след 2018 г. да няма селища на воден режим в страната. 

Хората се плашат от  режим на водата. Те са склонни  дори да плащат по-високи сметки,  за да се подобри качеството и гарантира доставката на вода. Това показва   национално представително проучване  сред населението, бизнеса, ВиК дружествата и институциите. Изготвени са анализи за състоянието на водния и на ВиК сектора с цел предлагане на решения за проблемите, които ще залегнат в  нови две национални стратегии. Проектът,  финансиран от европейската програма „Лайф“, бе представен  на форум от изпълнителния директор на  Клуб „Икономика 2000“ Борислав Тафраджийски.

Жалби

Магистрален водопровод превръща в река булевард във Варна.  ВиК-Русе е осъдено  за надвзети суми.  В Дупница, Бобошево, Рила, Кочериново, Кюстендилко хората се оплакват от липса на вода и некачествена вода.  Местно ВиК не спазва обявените водни режими,  държи хората на сухо, когато чешмата трябва да тече, и обратно.  Надуват сметките с общото потребление в блока.  Липсата на канализация ядосва столични квартали. С европейски проекти   оправдават честото спиране на водата в  Перник и  Сливен.  Жалби и протести заради безводие в Омуртаг и куп други  селища.  Недоволните от проблеми с водата надминаха жалбите и сигналите за тока и парното, показват  отчетите на КЕВР, омбудсмана, потребителски организации и министерства.                                                                   

Причина

България има достатъчно ресурси на прясна вода. Но тя е сред европейските държави с най-високи показатели по количества използвана вода  на жител от населението.  Състоянието на една трета от подземните води е лошо, трябва да се прекрати или ограничи експлоатацията им, показва анализ към проекта за новата водна и стратегия за ВиК отрасъла.

Остарели водопроводи, липса на пречиствателни станции за питейна вода, замърсяване с нитрати от земеделието и естествено съдържание на някои елементи (като уран)  във водите са причина за подаване на некачествена вода в някои региони, констатират експертите. 

Заради съдържание на токсични вещества в 42% от повърхностните водни тела трябва да се въведе забрана за заустване на отпадъчни води и се премине към допълнителното им пречистване.

Инвестиции

33 млрд. лева са необходимите средства за инвестиции в остарялата инфраструктура и в нови съоръжения, e решил Министерският съвет през 2021 г. в проект за създаване на  Национален инвестиционен фонд за водоснабдяване и канализация, съобщи председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов. 

Държавата да отделя по 1 млрд. лева за ВиК отрасъла всяка година, предложи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

130 млн. лева са инвестирали ВиК операторите през 2021 г., разходите им за амортизации са били 153 млн. лв., а печалбата след данъци - 45 млн. лв. 

Средства за инвестиции има, но не успяваме да ги усвоим изцяло.

Сметки

Над четири пети от домакинствата дават не повече от  2% от месечните си доходи за сметките за вода.   Над 86% от хората не се затрудняват  при плащането им, показва социологическо проучване.  Близо 57% от анкетираните 2000 души смятат, че трябва да има водни помощи за социално слаби домакинства. Над 65% считат, че цените на ВиК услугите трябва да са еднакви за даден водосборен басейн, а 30% - да са еднакви за цялата страна.

Има големи различия в цената на ВиК услугите за битовите потребители в различните ВиК дружества, коментират експертите. Към юли 2023 г. КЕВР е одобрил цена от 0,73 лв. за кубик на ВиК-Кресна, във ВиК-Разград и ВиК-Силистра цената е над 5,30 лв./ куб. м,  за столичани  и пловдивчани е около 3 лв, а в Бургас и Русе - над 4 лева. 

Експертите в сектора и финансисти обсъждат въвеждане на двутарифна цена на водата, каквато има в Израел. Идеята се върти от много години, но досега не е въведена. Тя предвижда за опредени кубици - примерно  до 2,5-3  куб. м на член от домакинството, цената да е по-ниска, а за  потребление над това количество да е скъпа. 

Чести са авариите във Варна

Добромир Радушев

Скъсан магистрален водопровод Варна-Златни пясъци месеци наред тормози варненци, като всеки път превръща в река част от бул. „Васил Левски“ във Варна. Водопроводът скъсва и избива на ул. „Петър Скорчев” в кв. „Бриз“, където е изровил асфалта и прави невъзможно преминаването на автомобили в продължение на седмица. След ремонта остава повредената инфраструктура, която все още е в ремонти. Авариите се случват през 50 метра по улицата, където месеци наред се пука същата тръба, защото бил изграден с некачествени материали, обясняват от ВиК-Варна. „Един път стомна за вода, втори път - стомна за вода, трети път… Вече става пети или шести път.

В  Стара Загора готвят с минерална

Елена Дюлгерова

„От три години живея в Стара Загора и нито веднъж у дома не е идвал инкасатор, който да направи измервания. Не съм получавала и съобщения от ВиК евентуално да изпратя показания от водомера, отчетени от мен. Домакинството ми е от двама, понякога трима души. Имаме малко дете, което по цял ден е на градина. През седмицата не се готви вкъщи, използват се минимални количества вода. Сегашната ми сметка е 80 лева, които нямам представа откъде са дошли. Опитвала съм се да направя справки във ВиК, но започват да ме размотават и все не ми остава време да разбера какво се случва.“ Това разказа пред „Телеграф“ Светла Зидарова.

От РЗИ уверяват, че водата става за пиене, но хората не вярват. Те, меко казано, поставят качеството й под въпрос, съдейки по огромните количества стекове с минерална и трапезна, които старозагорци влачат от големите вериги хипермаркети.

В Русе се съдят за надвзети суми

Жанета Йорданова

В два случая - от миналата и от по-миналата година, ВиК дружеството в Русе бе осъдено да върне взети без основание пари на потребители.

През 2021 г. Окръжният съд постанови да бъдат върнати на възрастно семейство от село Червена вода 1634,14 лева. Толкова им начислили от ВиК само за един месец. Оказало се, че за 32 дни хората, които нямали нито басейн, нито поливали зеленчуци в двора, са изразходили 1421 куб. м вода. Това шокирало пенсионерите, но те платили сумата, за да не им спрат водата, а после подали жалба в съда. Заключението от назначената експертиза показало, че технически не е възможно това количество вода да е доставено за 32 дни при съществуващата пропускателна способност на водопроводната мрежа.

При другия случай, който е от 2022 г., ВиК дружеството пък бе осъдено да върне 2324,66 лв., неправомерно взети от 76-годишна жена от русенското село Бъзън.