0

100 млрд. лв. ще има този, който сложи ръка на българските гори, ако Министерският съвет и парламентът ги преобразуват в ЕАД. Към тази сума трябва да се прибави и възможната печалба от 6-те държавни горски предприятия (ДГП) със 170 горски стопанства. Изчисленията направи пред „Телеграф“ бившият депутат от ПП и настоящ експерт от „Зелени закони“ Александър Дунчев. „Всяко от горските стопанства притежава сграден фонд за администрация, ловни вили и хижи за по 1 млн. лв. Още следващата година, ако се промени структурата на ДГП в ЕАД, само при продажбата на сградния фонд могат да се придобият още 170 млн. лв. И това е самото начало“, предупреди Дунчев.

Чакалня

Поводът е скандалът, който бавно и сигурно набира скорост, свързан с предстояща приватизация на държавните горски предприятия, респективно българските лесове. Припомняме, че вкарването на 6-те ДГП в ЕАД е било обсъждано на Министерския съвет, докато проектозакон за горите предвижда те да бъдат под шапката на държавна агенция. Вниманието върху ситуацията фокусира Васил Тодев, депутат от ПП-ДБ, по време на Комисия по земеделие в НС. Той всъщност поиска обяснение от министъра на земеделието Кирил Вътев защо кабинетът на практика пренебрегва законодателната инициатива. Официалното обяснение на земеделския министър бе, че преструктурирането на ДГП е последната стъпка, преди да ни приемат в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която членуват най-богатите държави в света, известна като Клуба на богатите. Нагласата на експерти и ръководството на МЗХ е тази стъпка да бъде отложена за 2025 г. заради вътрешна съпротива на гилдията. Затова се подготвя доклад до Клуба на богатите, който отразява ситуацията, обясни Кирил Вътев. Земеделският министър обаче бе категоричен, че до края на март трябва да се реши съдбата на 6-те държавни горски предприятия, като се избере една от двете форми на промяна. Или да са ЕАД с изрична забрана за продажба на собствеността, или да влязат в държавна агенция.

Противници

Лесовъдската гилдия, включително представители на най-високо ниво, обаче са против горите да стават търговско дружество. Един от ресорните зам.-министри на земеделието Георги Тошев изрази пред депутатите в парламента нагласите на лесовъдите, че преобразуването в ЕАД няма да е добре за целия сектор. Той изтъкна, че 6-те ДГП изпълняват редица публични функции, сред които опазване на горите от вредни въздействия, превенция и борба срещу горски пожари и т.н. Ако те станат чисти търговски дружества, няма гаранция, че ще изпълняват досегашните дейности, изтъкна той. Представители на гилдията и Александър Дунчев коментираха пред „Телеграф“, че са категорично против превръщането на ДГП-тата в ЕАД, защото има опасност частни фирми да превземат горите, а функциите им изцяло да бъдат ориентирани към печалба и респективно само сечи.

Заплаха

Никъде в документацията по приемането ни в Клуба на богатите няма изрично изискване държавните горски предприятия да се преструктурират в ЕАД, заяви пред „Телеграф“ Александър Дунчев. Той предупреди, че основната заплаха за превземане на горите идва от мощна австрийска преработвателна фирма, която към този момент се опитва да стъпи в Северозападна България. Преди 15 г. фирмата е била изгонена от румънските гори след намеса на техния президент по повод разследване на дейността й от природозащитници на WWF. „Така румънците уж да стимулират пазара, бяха допуснали дърводобивът да се монополизира от австрийската фирма. Те се усетиха и промениха закона за горите, с което ограничиха монопола й. По-късно същата компания със скрити камери бе хваната в злоупотреби и международен сертифициращ орган отне лиценза им“, разказа Александър Дунчев.

Може да навлезе частен капитал

Ако вкарат 6-те ДГП в ЕАД, всяко правителство може да използва кризисен период, който да допусне навлизането на частния капитал в горите, коментира Александър Дунчев. Той изчисли, че общата площ на държавните гори е 2 млн. и 500 хил. ха, като се умножи 1 дка по 3 хил. лв. продажна цена на земеделските и горски площи, се получават 75 млрд. лв. И тук не включваме екологичните функции на лесовете като вода, въздух, защита от ерозия, ландшафт. Никой не таксува екологичните ползи, защото никой не плаща на горските за това, че се грижат да има вода, гора, чист въздух, за вода се плаща на ВиК за доставка, каза Дунчев. Той обобщи, че пазарната стойност на гората само като дървесина и земя грубо изчислено възлиза на близо 100 млрд. лв.

Пряката опасност е да се повтори историята от 2000 г. с предишния етап на приватизация в държавните лесове, когато са направили РМД-та на дърводобивни отдели, след това трансформирани в ЕАД, които набързо са били фалирани и разпродадени. Това е най-прекият риск от трансформацията на ДГП-тата в ЕАД, предупреди Александър Дунчев.