0

Д а отпаднат медицинските бележки, с които се извиняват отсъствията на учениците. Идеята лансира здравният министър проф. Христо Хинков. От МЗ обясниха за „Телеграф“, че това ще облекчи както работата на лекарите, така и родителите заради допълнителната такса, която заплащат, тъй като бележката не влиза в основния пакет дейности, които се покриват с бюджета на НЗОК. Стана ясно още, че работна група в МОН също обсъжда дали да отпаднат медицинските извинителни бележки за учениците. "Тук трябва да се уточни дали те ще отпаднат изобщо като определен документ, защото това е свързано с промяна в нормативната база, и вторият, по-труден въпрос, както се предлага, амбулаторни карти", коментира министър Галин Цоков.

Лист

От МЗ предлагат в амбулаторния лист да има допълнително поле, в което да се попълва, че детето остава на домашно лечение за период от-до, като и тази информация ще постъпва през НЗИС в училището, както е сега. Стана ясно още, че от началото на годината досега са издадени 469 600 бележки. Повод за предприемането на тази мярка стана оплакване от родители, че на места им искат баснословни суми за издаването на документа. Таксата варира от 0 до 60 лева, като в един от последните случаи исканата сума беше 40 лева. Практиката показва, че скъпите документи най-често се издават без касов бон. Според семейни лекари с този метод се цели възпиране на злоупотребите и опитите на родители да ги изнудват да пишат фалшиви бележки.

Реакции

Д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, каза пред „Телеграф“, че издаването на бележката е разписано в Наредбата за приобщаващото образование, която е на МОН, и МЗ не би следвало да предприема инициатива за премахването й. „Не мога да разбера защо МЗ взима отношение към тези бележки. Те не обслужват здравето. Не може с наредба на МОН да вменяваш на частни лечебни заведения да издават такива бележки, защото ние нямаме договор за тази дейност. Министърът на образованието трябва да махне тези бележки“, каза той и добави, че в чужбина лекарите не издават подобни документи, а те издават подобни и за социалните за детските надбавки. Според него в момента отново се опитват да вкарат медицински бележки на учениците в наредбата, както и през 2017 г. Медикът подчерта, че немалко негови колеги в София ги издават безплатно, а тези, които взимат такса, най-често искат между 3 и 5 лева. Д-р Миндов коментира, че с тази сума колегите му са изкарвали потребителската такса, от която деца, пенсионери и хора с ТЕЛК са освободени.

Касата

От думите му стана ясно, че прегледите на децата са безплатни, а касата им плаща за всяко записано дете в листа по 3 лева на месец, като стойността зависи от възрастта на малките пациенти. От Българския лекарски съюз излязоха с позиция, че темата не е била обсъждана с тях.