0

С ериозна разлика в размера на стипендиите за постигнати образователни резултати се наблюдава в родните училища. Проверка на „Телеграф“ установи, че в някои школа в страната децата получават двойно повече, дори ако имат среден успех над 4.00 в сравнение с отличниците от математическите гимназии в София, Пловдив и другите големи градове.

Разликата в стимулите се получава заради това, че средствата за стипендии се разпределят пропорционално на броя на учениците. От своя страна директорите сами определят критериите, по които да насърчават децата. Така училища с повече записани, които обслужват големи ромски квартали или професионални гимназии с повече възпитаници, които са приети с по-ниски резултати от матурите след 7-и клас, могат да си позволят да определят и максимален размер от 60 лева според регламента на МОН. Това контрастира на ситуацията в математическите или други елитни гимназии, в които децата се трудят зверски за получаване на пари за успех, който трудно пада под 5,80. При това парите стигат за стипендии за по 30 лева на ученик.

Минимум

Минимумът според действащото постановление №328 от 2017 г. е 21 лева, колкото взимат учениците с успех над 5,50 в столичната Първа английска езикова гимназия. За тези с пълно 6 парите там стигат за стимул от 25 лв. Важно и масово изискване за получаване на стипендия е децата да нямат неизвинени отсъствия. Нормата в това отношение се определя от отделните училищни ръководства, като варира от 3 закъснения до 5 неизвинени месечно, което също потвърждава диференциацията. Изисква се и стипендиантите да не са наказвани.

Реформа

Необходима е генерална реформа в системата на образованието, която да промени тази диференциация. Това обяви пред „Телеграф“ директорът на плевенското СУ „Иван Вазов“ Димитър Митев, който заема поста от вече 30 години. „Нужен е стимул на тези, които си вършат добре работата и постигат резултати не само в учебната част, а по отношение и на инфраструктурата и на социалната значимост на училищата за населените места“, коментира още Митев. Неговият колега от столичната НПМГ Ивайло Ушагелов отчете и че размерът на стипендиите в училищата с повече отличници намалява и заради увеличения брой на учениците в гимназиите, откакто основно образование се получава след завършване на 7-и клас.

Стандарт

„Съществува разходен стандарт, според който на брой правоимащи деца се отпускат 100 лева. Само че при нас от 639 ученици 450 са стипендианти. Като се разпределят парите и се добави дофинансиране от бюджета на училището, учениците с отличен успех получават минимална стипендия от 21 лева“, разказа за „Телеграф“ директорката на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора Мариета Петрова. Тя направи сравнение с други училища, където при същото финансиране имат 50 или 100 отличници, те могат да получат и по 60 лева. Така е в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Гърмен, което отпуска тези пари за отличниците. „Всеки наш ученик с общ успех 5,50 получава месечно тази сума“, потвърди пред „Телеграф“ директорът на училището в село Гърмен - Стоян Стругов.

Освен на вниманието на образователните министри въпросът за финансирането е внесен и в парламента – от името на всички директори на математически гимназии в страната и Съюза на математиците в България. „Нали уж идеята е да има акцент върху природните науки и математиката!“ – негодува Мариета Петрова.

Дават по 135 лева на даровити хлапета

Наредбата за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища предвижда еднократно подпомагане и стипендии за деца, класирани на първите три места в национални или международни конкурси, олимпиада или състезание в областта на изкуството и науката, а в областта на спорта - на първите три места на олимпийски игри, световно, европейско или балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство или на финали на ученически игри. Еднократното финансово подпомагане е в размер до 195 лв. за подпомагане на обучението. Стипендиите за 12 месеца са в размер от 135 лева месечно. Тези стипендианти обаче не могат да получават с натрупване няколко стипендии, например и за успех, защото изискването е само за една, чиято сума е най-висока.

*По темата работиха: Людмил Христов, Сияна Севова, Елена Дюлгерова, Добромир Радушев, Владимир Симеонов