0

„На 22 ноември 2004 предложих да се отмени присъдата на Никола Вапцаров. Възложих на екип прокурори да изготвят предложение за възобновяване на делото. То беше отхвърлено от Върховния касационен съд“. 

Това разкри пред „Телеграф“ бившият главен прокурор Никола Филчев. Племенницата на поета Мая Вапцарова пък заяви: „В цялото му дело няма никакви доказателства, че бил терорист. Навремето не друг, а Филчев ми предложи да организира съдебен процес, който да реабилитира чичо ми, подобен на този с капитан Драйфус“.

Повод за коментарите по темата стана новият роман „Оловна тишина – Историята на едни разстрел“ от Ивайла Александрова. 

Романът 

 „Всичко, което е говорено до момента за Вапцаров, се оказвa невярно“, твърди aвторкaтa. Документалния роман от 770 страници, издаден от „Жанет 45“, включва невиждани досега автентични документи, които разказват как комунистическите лидери са наричали Никола Вапцаров предател, а заради опита да се самоубие го презирали като капитулант.

Проучването е отнело 9 години, разказа още Ивайла Александрова. Много от излезлите на бял свят факти са пазени ревниво в тайна повече от 80 години.

През март 1942 г. полицията извършва арести на над 750 комунисти и безпартийни нелегални.

Впоследствие 62-ма от тях стават подсъдими по дело, станало известно като процес срещу ЦК на Българската работническа партия.

Повдигнати са им обвинения за „сътрудничество и помагателство на терористична група, финансирана от чужда държава във време на война“. Сред тях е и Вапцаров. Срещу него са събрани безспорни доказателства.

В ареста Вапцаров прави самопризнания, в които предава над 30 от съратниците си. Делото обаче е засекретено при комунизма, защото на практика всички, свързани с това дело, не само Вапцаров, при показанията се предават един друг.

“В романа има и верни, и неверни неща, заяви тя. Да Никола Вапцаров наистина не е бил член на БКП, бил е симпатизиращ идеалист“, коментира племенницата. 

Закони 

„Поискахме отмяна на присъдата заради много процесуални нарушения на процедурата и противоречие на закона. Извършените от Вапцаров деяния не са престъпления. Присъдата е противоречала на сега действащите закони и на тогава действащите царски закони“, обясни Филчев. По думите му името на Вапцаров станало жертва на дребнави политически стремежи в съдебната система. „Поетът е антифашист, това при него е основното. Той е гениален, въпреки че Елисавета Багряна доста уклончиво отговаря за неговия поетичен талант“, допълни бившият главен прокурор.