0

Х иляди поклонници тръгват по стъпките на св. Петка Търновска (Българска) по повод празника й на 14 октомври. Туристически фирми вече започнаха записвания за турове, които включват посещения на храмове и местности, свързани с живота на мъченицата и нейните мощи.

Параклис

Еднодневна екскурзия до скалния параклис в Трън, община Брезник, излиза към 35 лева.

Има предания, че закрилницата на българския народ (за какъвто е считан и св. Йоан Рилски) е живяла там около година през първата четвърт на XI век. Миряни катерят стръмния път към параклиса в кв. „Баринци“ с надеждата за изцеление, щастие и по-добри дни. 65-годишен човек навръх Петковден се изкачил до върха и хвърлил и двете си слухови апаратчета с думите: „Чувам! Света Петка е сила!”, разказват гидове. Около деня на светицата от тавана на скалата започва да капе вода, която също се счита за целебна. Според преданията това са сълзите на св. Петка, които лекуват куп заболявания.

Религиозните пътешествия в тази посока включват поклонение и на близките храмове в района „Св. Георги“, „Св. Николай“ и манастира „Св. 40 мъченици“ край село Лева река.

Достъпно

Едно от най-достъпните поклоннически пътувания е от столицата и е до Клисурския манастир „Св. Петка“. Разходката до женската обител край Банкя излиза 15 лева. Според едно от преданията за възникването на манастира в 1238 г. българският цар Иван Асен ІІ пренася в тогавашната ни столица Търново мощите на св. Петка Българска, а литийното шествие спряло за почивка и светицата осветила с нетленното си тяло това място.

Доста поклонници за празника се очакват и в Пещера. Те пристигат с организиран транспорт от цялата страна, като заплащат между 25 и 30 лева. В храма в центъра на града се намира единствената чудотворна икона на светицата на българска територия. Около нейната поява има различни легенди.

Легенди

Реликвата била донесена от Търново. През 1870 г. местният възрожденец Стефан Захариев свидетелства, че старата църква „Света Петка“ била разрушена от турците, но един свещник успял да я скрие в близка пещера. След 120 години местен турчин я намерил с намерение да я продаде, но получил насън предупреждение да не го прави. И той не само подарил иконата на българите, но и имота си, където през 1711 г. била осветена църква.

45 лв. струва посещението на храм „Св. Петка” в Рупите. Той е изграден по заръка и със средства на прочутата пророчица Ванга. Цената включва още воаяж до Роженския манастир и Мелник с неговите древни храмове и богати винени изби.

Мощи

Чудотворните мощи на св. Петка привличат доста пилигрими от България и в румънския град Яш. Пакетите за пътешествия са двудневни, като варират между 370 и 600 лева. Сумата зависи от категорията на хотела, както и от програмата. В единия случай се предвижда посещение на приказно красивите манастири в историко-географската област Буковина. В другия пакет освен поклонение пред нетленното тяло на св. Петка се предвижда и разходка до градовете на българските хъшове. В Браила например се посещава мястото, където е живял Христо Ботев.

*Автори: Константин Събчев, Любомир Старидолски