0

И кръвните проби за наркотици на шофьорите се оказват неадекватни. Освен че се бавят месеци наред, защото се правят само в 6 лаборатории в цяла България, но и резултатите им са под въпрос по ред причини.

„В България работи една качествена лаборатория – тази във ВМА. На останалите места лабораториите са неадекватни. Поне така беше, докато бях директор на МВР болница, за сега не мога да гарантирам със сигурност. Самата технология на взимане на пробите, съхраняването им, документацията не бива да се компрометират. Най-големият проблем е освен дали могат да се направят тези проби, а и по какъв начин се взимат, съхраняват и изследват. Как ще гарантирате, ако един лаборант направи такова изследване. Това все пак е доказателство и за пред съда“, коментира ексклузивно пред „Телеграф“ бившият шеф на МВР болница проф. д-р Ненчо Смилов.

Както вече медията ни разкри, полевите наркотестове Дръгчек-5000 пък са твърде чувствителни и показват фалшиво положителни резултати на шофьори, които са пили и хапче за глава, което автоматично ги превръща в нарушители на закона. Налага се кръвна проба, която на свой ред се бави по 3-4 месеца, докато докаже дали даденият човек е седнал друсан зад волана.

Изчезване

„Имахме идея да направим модерна лаборатория за изследване на кръвни проби за наркотици в МВР болница и да се закупят отделни по-малки апаратури, които да се изпратят в големите областни градове и местата, където се използват най-много тестове за наркотици. Средства имаше от бюджета. Бяхме в период да преценяваме къде да бъде, но доколкото разбирам сега, нищо не се е получило. Трябваше да се продължи процедурата, трябваше да се осъвременят някои нормативни актове и нещата щяха да изглеждат по-различно сега“, обясни проф. Смилов. На въпрос знае ли къде са отишли отпуснатите пари за модерна лаборатория и апарати, той отговори отрицателно. Изрази обаче изненада защо сега законодателите се мъчат да откриват топлата вода, при положение че този проблем е решен в Западна Европа, където кръвните проби излизат почти веднага и се правят в сертифицирани лаборатории.

„Инициатива на МВР, която остана недовършена, е мрежата за изследване да се разшири и с университетски болници, с окръжни, за да се покрие държавата със стандартизирани лаборатории“, заяви бившият шеф на МВР болница.

Стандарт

Проф. Смилов обясни още, че нормативната уредба, засягаща кръвните проби за дрогирани шофьори, трябва да се осъвремени. В нея е нужно да се заложат и референтни лаборатории, които да отговарят за качеството и контрола. „Самата акредитация трябва да се впише къде ще се прави. У нас няма технически такова място. Има Агенция по акредитация, а тя няма достатъчната компетенция. Трябва да е в Европа. Освен това дали лабораторията ще е токсикологична или криминалистична няма особена разлика“, допълни проф. Смилов. Той също така е категоричен, че е недопустимо проби да се чакат месеци наред. Още повече че има видове наркотици, които остават определено време в кръвта, а пробата трябва да покаже и кога е взет той, за да се види дали шофьорът е бил неадекватен зад волана.