0

Д ядо Коледа ще прелети над България около 22,00 часа в неделя. Това съобщиха специално за „Телеграф“ от Северноамериканското въздушно командване (НОРАД). 

Тъй като белобрадият старец е натоварен с милиарди подаръци и трябва да посети стотици милиони адреси по цялата планета, не е ясно точно в колко часа ще успее да влезе над въздушното пространство на нашата страна. Затова от НОРАД казват, че вероятно това ще се случи между 22,00 часа и полунощ на 24 срещу 25 декември, в нощта на самото Рождество.

НА ВНИМАНИЕТО НА КАТ: Дядо Коледа е джигит, хвърчи с 28 416 км/ч!

С тази цел скоростта, с която еленчето Рудолф тегли впряга му, е зашеметяваща. Тя достига до 77 километра в секунда, за да успее щедрият старец да разнесе подаръците до всички. Според изчисления на специалистите по въздушно движение тази скорост отговаря на 0,5% от скоростта на светлината, която е и най-високата в нашата Вселена.

Бързина

Така благодарение на бързината си Дядо Коледа ще успее да пусне подаръците в комините на най-послушните за някакви си 5 минути.

На базата на нашите информации от управлението на НОРАД входната точка в страната ни, която тази година ще бъде някъде южно от Видин и скоростта на придвижване, ние успяхме да направим изчисления за графика на Дядо Коледа и кога точно малчуганите над всеки български град ще могат да го видят.

График

Ако той навлезе над България точно в 22,00 часа, ще успее да бъде над София само 2 секунди по-късно. Оттам той веднага ще поеме към Пловдив, а това ще му отнеме още само секунда и половина. След още три секунди ще бъде над Варна. Малко над секунда ще му трябва да свърне и над Русе и след допълнителни три ще бъде вече над Бургас. Времето до оставащите му 5 минутки белобрадият ще употреби, за да обиколи всички възможни градове и села над страната ни, за да не остане разочарован никой. Така че той ще напусне страната ни в 22,05 минути някъде в южна посока, като не можем да уточним откъде точно,

Наблюдение

НОРАД ежегодно проследяват движението на еленовия впряг и това тази година се случва за 68-и път. Шейната, както казахме, ще бъде видима само около 5 минути на небосвода. Това може да бъде видяно и с просто око, но за невярващите светещата точка с еленовия впряг може да бъде объркана с преминаването на Международната космическа станция или дори с често вижданите върволици от интернет спътниците на Илон Мъск „Старлинк“. Но за децата, знаещите и всички вярващи е повече от ясно, че това е еленовият впряг, теглен от Рудолф.  Полетът на Дядо Коледа ще бъде охраняван традиционно от Националната въздушна гвардия на Ню Йорк и от служителите на Кралските канадски военновъздушни сили, за да може белобрадият старец да разнесе необезпокояван подаръците в тези все по-смутни времена.

Мисия

Охранителната мисия на военните започва на 24 декември в 4,00 часа по източното крайбрежие на Канада и САЩ. Системите на НОРАД ще следват движението на Дядо Коледа по света. „Всяка година около коледните празници НОРАД поема допълнителна мисия да проследи полета на шейната на Дядо Коледа, за да може той да пътува безпроблемно по света“, се казва в изявлението на Северноамериканското военновъздушно космическо командване, което включва системи за противовъздушна и противоракетна отбрана на Канада и САЩ.

Нослето на еленчето задвижва сензори

Инфрачервени сензори проследяват движението на шейната. Смята се, че те реагират на топлината, излъчвана от червения нос на еленчето Рудолф, който е начело на впряга. Суперкомпютри пък непрекъснато изчисляват мястото на Дядо Коледа през цялата нощ. Традицията за проследяване на впряга започва през 1955 г., когато магазин в Колорадо Спрингс допуска печатна грешка в телефонния номер на Северния полюс в реклама във вестник.

ТРАГЕДИЯ! Елха уби жена на площад

Първото обаждане идва от малко момиченце, което се свързва с полковник Хари Шуп - директор на службата.  Офицерът уверява детето, че Дядо Коледа е на път, а армията добавя новата задача към своята отбранителна мисия. Оттогава проследяването и охраната на белобрадия старец става традиция. Доброволци от цял свят, наречени елфи, пък отговарят на обажданията на малчуганите.

Космически доказателства: Мъглявината Коледна елха

Съвсем наскоро се намериха доказателства и за космическото убежище на стареца. В навечерието на празниците НАСА публикува ново изображение от телескопа "Джеймс Уеб". На него се вижда група млади звезди, които, заснети заедно, наподобяват елха. Учените шеговито нарекли явлението "празничен клъстер".

В основата на заснетото звездно сияние стоят 14 звезди, намиращи се на около 2500 светлинни години разстояние от Земята. Изображението продължава дългогодишната традиция на астрономите от НАСА да свързват празничния сезон с космически чудеса.