0

Т омове от първото издание на романа „Тютюн“ държат рекорда за най-висока цена на пазара на стари книги у нас в последните години. Това показа проучване на „Телеграф“ в навечерието на Деня на будителите.

Малкото запазени екземпляри от подложения на сериозна критика от Съюза на българските писатели и изземан от властта тираж от общо 4000 броя, с който творбата на Димитър Димов се появява за пръв път в завършен вид през 1951 г., достигат цени от по 1200 лева. „Хора, които са оценили стойността му, изобщо не искат да се разделят с него. Както всичко, около което има вълнуваща история и е рядко, така и това издание предизвиква страст у колекционерите“, потвърди пред „Телеграф“ и Симеон Герушин, собственик на книжарница за употребявани книги в столицата, който търгува и с антики. Той все пак отчита, че масовото потребление на употребявани книги, заради което може да се развива и малък бизнес, е аргументирано от по-ниската цена, на която те се предлагат. Ново издание дори на класическо произведение се предлага в книжарниците за средно 20 лева, докато „втора ръка“ би могло да се намери за 5 лева. Да не говорим за някои залегнали в учебната програма творби, които, ако не са запазени от родители, баби и дядовци, могат да се осигурят дори за стотинки.

Находки

Други находки, които могат да бъдат продадени за по няколкостотин лева, са томове от дебютните издания на други класически български произведения. За „Под игото“ според състоянието на книгите с твърди корици ценителите са склонни да платят около 800 лева. „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, излязла от печат през 1892 година, се предлага онлайн за 670 лева. За сравнение други ценни томове от отпечатаното през 1928 година издание се предлагат за около 80 лева.

„Аз лично съм продал най-скъпо трите тома „Спомени“ на Ванчо Михайлов. Мисля, че ги продадох за общо 800 лева. В момента имам за продан първо издание от „До Чикаго и назад“ на Алеко Константинов“, споделя още Герушин и признава, че цените се определят най-вече от това, което предлагат регистрираните в няколко интернет платформи търговци на антикварни книги. Интересно е, че от общинските библиотеки също следят пазара и са отделяли от бюджета си за подобни ценни екземпляри, за да попълват колекциите си. Това потвърди пред „Телеграф“ и ръководител обслужване и и.д. зам.-директор в Столичната библиотека Марчела Борисова. За първо издание на „Под игото“ преди време от учреждението са платили стотици левове.

Класация

Българските класически романи обаче не са в топ 20 на най-често заеманите книги от книгохранилищата. Първото място от началото на годината категорично се държи от „Глина“ на Виктория Бешлийска. „Сърце“ от същия автор е друга от най-търсените книги, както и романите на Джон Гришам, а и на Джеф Кини и Рик Риърдиън, които са популярни сред децата. Голям хит сред най-малките ползватели на Столична библиотека е и „Къщата на барбароните“. Тя е най-търсена в детските отдели заедно със „Семейство Лайънс и тайните на библиотеката“ от Фиона Дейвис. „Сред най-търсените книги и автори са още Георги Господинов, Мария Лалева, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, чийто нов роман „Рана“ очакваме. Цвета Брестничка е на 7-о място заради изключителните си представяния, които прави пред децата на „Небивалици с буквите от А до Я“, разкри още Марчела Борисова. По отношение на темите, към които читателите в родните библиотеки проявяват интерес, може да откроим все по-голямото търсене на книгите за пътешествия, независимо в кой точно отдел са позиционирани. Традиционно обаче българите се интересуват от история, политика, психология и биографични произведения, включително и на популярни актьори и спортисти.

Най-старият читател е на 95 г., най-младият – бебе на месец

Най-старият регистриран читател в най-голямата библиотека страната – Столична, е набор на институцията, която по-рано през седмицата отбеляза своята 95-а годишнина. Става въпрос за дама, която чете художествена литература и е родена през 1928 година, разкриха за „Телеграф“ от учреждението. Най-младият, който се е сдобил с читателска карта, е бебе на малко повече от месец. „Момче е, но сме длъжни да пазим личните данни“, коментираха от библиотеката, която е най-голямата в страната и има общо 89 108 регистрирани читатели, които ползват услугите и на филиалите в районите „Сердика“, „Студентски град“, „Люлин“ и „Овча купел“. От библиотеката се гордеят и с мобилния „Библиобус“, който обикаля другите райони на столицата и участва в различни инициативи. Към края на октомври близо 40 000 тома от фонда от 1 000 000 книги са при читателите.

Роми носят стари издания в книжарници, пласират бройката по 1 лев: 

Промените в нормативната уредба, които наложиха пунктовете за приемане на вторични суровини да са извън градовете, са превърнали някои от книжарниците за употребявани книги в крайни квартали в места, където доста хора носят стари издания. „Предимно роми идват. Намират книги покрай кофите или някой ги е повикал, за да му разчистят я мазе, я стар апартамент. Ние също ходим по домовете, когато ни потърси някоя баба. След оглед гледаме да предложим по левче на том. Това, че някой може да струва много повече, а тези, които ни ги носят нямат представа, е въпрос на късмет. Рядко се случва, но това е част от тръпката в този бизнес“, признава търговецът Симеон Герушин.