0

С порно е дали предложението на „Продължаваме промяната-Демократична България“ за разделение на ВСС може да бъде прието от Обикновено народно събрание. Това коментираха конституционалисти пред „Телеграф“.

„Не съм сигурна, че това може да се уреди от действащ парламент, може би е необходимо свикване на Велико народно събрание“, обясни доц. Наталия Киселова. Що се отнася до промяната на националния празник, тя е категорична, че това може да стане и без промяна в конституцията.

Според Киселова основните предложения са в главата за съдебна власт и ако те се реализират, това наистина ще обнови органите и правомощията им.

„Тогава наистина можем да говорим за реформа. Колкото до ограничаване на мандата на кметовете, това е идея на „Продължаваме промяната“ още преди две години. Тогава те предложиха това да залегне в Закона за местното самоуправление, но беше повдигат въпросът, че мандатите на представителни органи могат да бъдат ограничавани само на конституционно ниво. Затова се предлага сега, заяви Киселова. Тя обаче допълни, че трябва да се постави въпросът дали това ще се отнася само за кметове на общини или и за кметове на райони и на кметства.

Норма

„Тъй като на конституционно ниво е предвидено кметът на община да бъде избиран и от Общинския съвет, трябва да се прецизира нормата, като се съобрази със сегашния текст“, каза тя.

Проф. Пламен Киров също изтъкна, че националният празник може да продължи да е уреден, както досега, само в закон и не е необходимо да е конституционно закрепен.

„Съмнително е обаче дали предложението за разделението на ВСС може да мине само през Обикновено народно събрание. Идеите за изменения на конституцията са доста противоречиви от гледна точка на свиване на правомощията на президента, промяна на мандатите, което променя баланса в съотношението на отделните власти. Оттук има съмнение доколко тези изменения трябва да се реализират от Обикновено народно събрание и не трябва ли да се свика Велико народно събрание“, каза той. Според него на този въпрос ще трябва да отговори Конституционният съд.

Мандати

Според проф. Киров не е толкова просто да се намаляват мандатите от 7 на 5 години или от 5 години на 4, тъй като разделението на властите има и свой темпорален аспект.

„Що се отнася до лимитиране на мандатите на кметовете, не намирам резон, защото от тази гледна точка можем да попитаме защо това не се предложи и за мандата на народните представители“, заяви конституционалистът.