0

М ъжете работят средно по 17 минути повече от жените. Това сочи най-новото изследване на НСИ за бюджета на времето на населението у нас, което беше публикувано през седмицата. Шефът на Демографския институт към БАНИ акад. Петър Иванов обаче оспори пред „Телеграф“ данните от проучването.

Контра

„Как ви се струва статистическият извод, че "за работа, образование и домакински задължения на ден се отделят средно малко над 5 часа", значи общо 5 часа; работещите по трудов договор не са ли на 8-часов работен ден, как се съчетават статистически двете числа и какво знание за бюджета на времето ни дава първото число 5? На мен ми се струва – никакво“, възкликна пред „Телеграф“ акад. Петър Иванов.

Според изследването жените прекарват по-дълго време в домакинска работа (4 часа и 8 минути), отколкото в платена работа (2 часа и 26 минути), докато при мъжете това съотношение е в полза на платената работа. Те изразходват средно 3 часа и 22 минути в платена работа и 1 час и 58 минути на ден в домакинска работа.

Общо за платена и неплатена работа жените изразходват среднодневно 6 часа и 34 минути, или с 1 час и 14 минути повече от мъжете.

Най-голям дял в дейностите, свързани с грижата за дома и домакинството, заема приготвянето на храна - 54 минути (жените - 1 час и 23 минути, а мъжете - 22 минути), следва измиването на чинии - средно 23 минути, и пазаруване и услуги - 20 минути. Средното време, което заетите лица (на 15 и повече навършени години) прекарват в дейности, свързани с работа (основна, допълнителна, както и други дейности, свързани с работата), е 8 часа и 1 минута. Заетите в градовете и селата отделят почти еднакво време за работа, съответно 8 часа и 1 минута и 8 часа и 2 минути.

Сънчо

Петър Иванов не е съгласен и с твърдението, че "населението на страната на 10 и повече навършени години отделя за задоволяване на основните си жизнени потребности (сън, хранене и други лични грижи) средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и социален живот - 4 часа и 15 минути, и за пътуване 1 час и 9 минути от денонощието." Според него средните числа в изследването са абсурдни, защото ако в рамките на 24 часа в денонощието средно 9-10 часа са за сън, 10-11 за работа и пътуване за работа при заетите лица, установени от НСИ, плюс общо 4 часа за гледане на ТВ и за "за забавление и различни културни дейности", то за учене, за домакински задължения (НСИ сочи за тях двете 5 часа и 28 минути), за свободно време и социален живот (НСИ сочи 4 часа и 15 минути), и за пьтуване (1 час и 9 минути) и др. сякаш не остават часове от въпросните 24 от денонощието, губят се 11-12 часа, няма ги в бюджета на времето! Де са тези часове? Нещо в изследването е много сбъркано!“, каза Иванов.

Пътуване

Според данните на НСИ най-продължително работят наетите лица - средно по 8 часа и 4 минути. Това е с 29 минути повече от самонаетите и с 11 минути повече от самонаетите, имащи работници. Най-малко време за извършване на трудова дейност изразходват неплатените семейни работници - 7 часа и 10 минути. Пътуването до и от работа на заетите отнема средно по 1 час и 7 минути.

Въпреки че работещите жени изразходват за работа 17 минути по-малко от работещите мъже, те отделят за грижа за дома и семейството си средно на ден по 3 часа и 7 минути, или с 1 час и 14 минути повече от мъжете: 34 минути повече в приготвяне на храна, 9 в измиване на чинии, 11 минути повече в почистване на жилището и 1 час и 9 минути повече в създаване и поправка на дрехи и други текстилни изделия.

Физическата грижа за децата се споделя равностойно, съответно 54 минути за мъжете и 55 за жените, но мъжете прекарват повече време в учене, четене и игра с децата - 1 час и 10 минути, или 17 минути повече от жените, сочат данните на НСИ.

Който учи, той ще сполучи

Средното време, което участващите във формално образование прекарват в дейности, свързани с учене (учебни часове, лекции, домашни занимания и обучение в свободното време), е 6 часа и 4 минути, като мъжете изразходват 5 минути повече, отколкото жените, а учащите, живеещи в градовете, средно по 14 минути повече от тези в селата, сочат данните в изследването на НСИ.

Най-много време в учебни часове прекарват децата в началния етап на основното образование - средно по 6 часа и 41 минути. Следват учащите в образователна степен „магистър“ - 6 часа и 13 минути. Най-малко време за учебни часове и лекции изразходват учащите в образователна степен „бакалавър“ - 5 часа и 30 минути.

Учащите в средното образование и тези в образователна степен „магистър“ отделят най-много време за обучение в свободното си време (курсове), съответно средно 1 час и 53 минути и 1 час и 54 минути, са изчислили от НСИ.