0

Н ационалният осигурителен институт (НОИ) е спестил на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) близо 5 млн. лв. от сгрешени болнични листове от началото на годината. Това показва анализът на данните от справка, предоставена от института специално за „Телеграф“.

След обжалване от НОИ до края на месец септември 2023 година са отменени 3062 болнични за общо 62 238 дни. Според действащата нормативна уредба работодателите изплащат по 70% от дневното брутно възнаграждение за първите три дни от периода на временна нетрудоспособност, а НОИ по 80% за следващите. При средна месечна заплата за страната в размер от 1957 лева, по последните данни от Националния статистически институт (НСИ), изчисленията показват, че среднодневното възнаграждение при 20 работни дни в месеца е 97,85 лева. За тези 62 238 дни НОИ е трябвало да изплати по 77,6 лв. Така може да се сметне, че спестената сума от успешно обжалваните сгрешени болнични е точно 4 829 668,8 лева.

Обем

Контролът от страна на експертите в териториалните предприятия (ТП) на НОИ в последните години се затяга все по-сериозно. Обемът на работата им обаче също е внушителен в търсене на нередности и злоупотреби, които се установяват в предварителен, текущ и последващ порядък. Общо приетите болнични листове за първите 9 месеца от годината са 2 438 839. От тях служителите на НОИ са намерили основание да обжалват 8738. В процентно отношение това е едва 0,36%, но както се вижда, финансовият ефект от усилието не е малък. Към 30 септември е получен резултат от обжалването по 7554 листа, а отменените 3062 представляват 40,5% от тях.

Нарушенията

Констатират се фиктивни назначения, без полагане на труд и последващо неправомерно ползване на осигурителни права за дълъг период. Много често бъдещи майки и безработни са „свършили“ цялата необходима работа по време на краткия си престой във фирмата и след тях длъжността, на която са били назначени, е премахната. По данни от НОИ до неправомерно издаване на болничен лист често прибягват работници и служители, които не желаят да ползват или вече са използвали напълно полагащите им се годишни отпуски. Този вид измама се ползва за ходене на почивки, за сезонна работа в лично стопанство и дори за възпрепятстване на предстоящо освобождаване от работа. Има случаи на лица, които са си намерили друга работа, но искат да се уверят, че тя е подходяща за тях и в период на опознаване представят болничен при настоящия си работодател. Още по-фрапиращи са случаите, при които болничните се издават с голяма продължителност, за да могат лицата да заминават на работа в чужбина.

Със съдействието на осигурителите и техните счетоводители работниците, а и ръководният състав, ползват отпуск за временна неработоспособност (болнични) при производствен престой, при финансови затруднения, както и с цел трупане на осигурителни периоди, за да се придобие право на друго обезщетение от фондовете на ДОО - за безработица или пенсия.

Автоматизация

Преди изплащането на паричните обезщетения за временна неработоспособност актовете на органите на медицинската експертиза, с които тя се установява, се осъществява с помощта и на въведени 1180 автоматизирани контроли. Те следят за нередности по отношение на продължителността на болничния за определени заболявания и са разработени на база рискови случаи. Тези критерии са изготвени от лекари и специалисти въз основа на статистически данни и резултати от извършени контролни дейности и с тях се подпомага работата на експертите от НОИ. Автоматизираните контроли представляват около 7 на сто от кодовете, включени в десетата ревизия на Международната класификация на болестите (МКБ). Кодовете в МКБ – 10, наброяват 14 400, а чрез употребата на допълнителни класификации може да се разширят до 16 000. В НОИ продължава работата по допълване и усъвършенстване на тези контроли.

Дават шанс на лекарите за поправка

Когато НОИ установи пропуск на лекар или Лекарска консултативна комисия (ЛКК) в попълването на болничен лист, първо им дава шанс за поправка и предоставяне на допълнителни документи. Ако не го направят, ги глобява между 100 и 500 лв. При повторно нарушение глобата е двойна. Такива са наказанията и за шефове на болници, които нарушат дейността на подчинените им по вкарването на болничните листа в електронния регистър на НОИ. Ако лекар състави болничен на здрав човек, за да му осигури обезщетение, се наказва с глоба от 500 лв. При повторно нарушение се предвижда налагането на санкция в двоен размер от първоначално наложената. Нарушенията се установяват с актове, съставени от контролните органи на НОИ.

Джипитата издават листове за до 40 дни в календарна година

Личните лекари могат да дават болнични до 14 последователни дни и за не повече от 40 дни в календарната година. След изтичането им болният трябва да отиде до ЛКК. Тези комисии пък могат да разрешат непрекъснат отпуск за срок до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно. При нужда от повече следва явяване на ТЕЛК, която извършва експертиза на работоспособност след изтичане на 180 дни непрекъснат отпуск поради временна неработоспособност, както и когато е ползван 12 месеца отпуск по болест с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването.

Болниците могат да издават листове за до 30 дни домашно лечение. В болничния лист трябва да се опише и режим на лечение - болничен, санаторно-курортен, домашен, на легло - постоянно или за определени часове на деня, стаен, амбулаторен или свободен. Ако лекарят е изписал свободен режим, то болният може да се лекува само в населеното място, където прекарва отпуска по болест. Трябва обаче да се разпише изрично, че има право да отиде в друго населено място в България, ако това е наложително.