0

Б анков кредит, обслужван през съществуваща разплащателна сметка, може да ни спре да се възползваме от новата безплатна разновидност на сметката за основни операции, показа проучване на „Телеграф“.

За да може да си открием сметката без такси, по която да получаваме точно определени видове доходи, реално ще трябва да си закрием другите сметки, с които можем да извършваме същите операции. По този начин много се стеснява кръгът на ползватели, коментира пред „Телеграф“ Десислава Николова, финансов анализатор от „Моите пари“. По думите й този продукт реално ще може да се използва от хора, които досега не са имали достъп до банкови услуги заради социални затруднения.

Закон

Въвеждането на новата безплатна разновидност на сметката за основни операции стана при приемането на Закона за бюджета за тази година. То бе свързано с гласуването на изискването фирми със 100 и повече души персонал да плащат заплатите само по банков път. Депутатите от опозицията извадиха аргументи, че новото изискване, чиято цел по принцип е да се извадят сивите доходи на светло, ще натовари хората с банкови такси. В крайна сметка управляващото мнозинство предложи текст да има сметка, чието обслужване да е безплатно и тя да се въведе от 1 септември. Тя ще бъде без такси само когато по нея постъпват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Няма да има такса за теглене от банкомат, но само ако устройството е на банката, открила сметката. Тегленето на пари от машини на други кредитни институции ще се заплаща.

Безплатната сметка е разновидност на платежната сметка за основни операции, въведена в родното законодателство още през 2016 г. заради евродиректива, която цели уязвими групи от населението да получат достъп до банкови услуги на поносими цени. Съгласно изискванията таксите по тази сметка трябва да са по-ниски едновременно от средния размер на таксите, събирани от банките в страната за съответните услуги по разплащателни сметки, изчисляван от БНБ за предходната календарна година; най-ниския размер на таксите, която съответната банка прилага по своята тарифа.

Дял

Интересът към тези сметки обаче досега бе много нисък най-вече поради факта, че повечето хора дори не подозират за тях, тъй като самите банки не ги популяризираха особено. От Асоциация „Активни потребители“ дори бяха направили проучване по метода „Таен клиент“, което показало, че в някои случаи самите банкови служители разубеждават хората да не си откриват такава сметка, защото тя била за социално слаби и не била подходяща за активни работещи хора. Тази практика явно продължава и досега, като Десислава Николова даде пресен пример от последните дни възрастна жена да бъде разубеждавана да се възползва от този продукт, защото той бил с много орязани функционалности и не включвал интернет банкиране. Николова обаче смята, че тази сметка е съвсем подходяща за средностатистическия българин.

По данни към края на юни 2023 г. броят на откритите платежни сметки за основни операции е незначителен в сравнение с общия брой открити платежни сметки в България. Делът им възлиза на едва 0,01%, отговориха от БНБ на запитване от „Телеграф“. Оттам казаха още, че Централната банка ще предприема при необходимост надзорни действия по компетентност във връзка с предоставянето и обслужването на този вид сметки.

Готовност

Четири банки отговориха на въпросите на „Телеграф“ дали са готови да предлагат безплатната разновидност на платежната сметка за основни операции от 1 септември, както предвижда законът. От ОББ, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка и УниКредит Булбанк обявиха пред вестника, че ще спазят нормативната уредба и ще предлагат тези сметки от днес.

От ОББ посочват, че изискването е притежателят на сметка за основни операции да няма друга активна банкова сметка, по която може да ползва предоставяните по този продукт услуги. Операциите, от които ще може да се възползва клиентът, ще бъдат откриване и закриване на сметката, внасяне на средства, теглене на пари в брой на гише или банкомат, директен дебит, операции с дебитна карта, включително плащания през интернет, кредитни преводи, включително периодични преводи, в клон, на банкомат, ПОС, онлайн банкиране. Всички банкови операции по нареждане на клиента със средства до размера на получената по банков път по сметката заплата, пенсия, стипендия или други социални плащания, с изключение на теглене на банкомат на друга банка, са освободени от такси. При ползване на други услуги се прилагат таксите и комисионите съгласно действащата тарифа за клиенти - физически лица.

От ПИБ (Fibank) също обясниха, че чрез безплатната сметка са възможни всички операции, които се предоставят и до момента посредством платежна сметка за основни операции, като такси няма да се начисляват, когато е спазено условието по нея да постъпват само определените от закона видове доходи. Единствено при теглене на суми чрез банкомат или ПОС на други банки, различни от Fibank, ще се заплащат такси съгласно Тарифата за такси и комисиони на кредитната институция.

Декларираме произхода и размера на дохода

Когато клиент заяви откриването на такава сметка, той ще трябва да предостави документи и да декларира в бланка произхода и размера на дохода си, посочиха от ОББ. Понеже законът постановява да няма такси само ако се получават определени видове доходи, банката е въвела механизъм за проследяване на произхода и размера на средствата, които ще постъпват в сметката. Банките ще откриват сметката в законоустановения 10-дневен срок, който започва да тече от момента на предоставяне на всички изискуеми документи. Сред тях са лична карта, декларация за произход и размер на постъпленията по сметката, както и служебна бележка от работодателя. Работодателят не е освободен от такси. Той ще плаща толкова, колкото предвижда договорът му с банката, посочват още от ОББ.

Кредитните институции с 2 млрд. лв. печалба

Печалбата на банковата система към 31 юли е 2 млрд. лв., което е с 819 млн. лв., или 68 на сто повече спрямо година по-рано. Това съобщиха от Българската народна банка.

Общата сума на активите в системата в края на юли е 160,7 млрд. лв. и спрямо 30 юни намалява с 376 млн. лв., или 0,2 на сто.

Общите брутни кредити и аванси в края на юли са 107 млрд. лв. и на месечна база намаляват с 1 млрд. лв., или с 1 процент. Вземанията от кредитни институции спадат с 1,8 млрд. лв. (10,8 на сто) до 14,5 млрд. лв., а брутният кредитен портфейл нараства със 727 млн. лв. (0,8 на сто) до 92,4 млрд. лв.

Общите депозити в банковата система в края на юли са 137,6 млрд. лв., като през месеца е отчетен спад с 854 млн. лв., или с 0,6 на сто. Намаляват депозитите на кредитни институции - с 1,9 млрд. лв. (18,9 на сто), както и на сектор "Държавно управление" - с 327 млн. лв. (7,8 на сто).