0

М айстори по вътрешни и външни ремонти на дома взимат от два до три пъти по-скъпо в момента спрямо цените преди пандемията. Това разказаха пред „Телеграф“ специалисти по ремонти. Основната причина за увеличението е инфлацията и поскъпването на материалите, от които пряко зависи и цената на услугата, но и заради дефицита на майстори, тъй като много от българите, които са се специализирани в тази област, работят в чужбина. Така, освен че цените са високи, но и за добър майстор трябва да се чака. 

Друг фактор, който оказва влияние върху недостига на хора за ремонт, е новото строителство. През последните години пазарът на недвижими имоти стигна рекорди заради ниските лихви и търсенето на майстори за ремонти скочи значително. Това доведе и до чакащи за ремонти, като в някои случаи специалистът идва след три месеца, а в други може и година. 

Едно от най-скъпите за ремонт помещения е банята. Ако преди пандемията цената за услугата без материала е била 2000-4000 лева, то сега само за майстора трябва да приготвите 6000-7000 лева. В сумата освен полагане на замазка, подова настилка и облепяне на стените, влиза и подновяване на ВиК инсталацията. Повечето материали за ремонт са поскъпнали двойно, а гипс картонът дори тройно, коментира Цветан Александров, специалист по вътрешни ремонти, пред „Телеграф“. Ако преди един лист беше 5 лева, сега вече е над 15 лева, а има и листове, които стигат 20 лева. 

Телеграф

Цветан разказа, че ремонтът на тристайна панелка излиза около 40 000 лева. Става въпрос за апартамент, който е бил за основен ремонт и всичко е премахнато и правено наново, но не с най-скъпите и модерни материали. 

Ново

Новото при вътрешните ремонти е замяната на подовите и стенните плочки с винил, който е също толкова лесен за поддръжка. Материалът се лепи както върху подове за настилка, така и върху стените. Има различни декори, които имитират дърво, теракот, гранитогрес и други. Качественият винил излиза по-скъпо от обикновения ламинат например.

Телеграф

Предлага се по 40-50 лева за квадрат. Също така се използват различни видове замазки за стените. Една от тях се казва микроцимент, като цената й е около 100 лева, а за труда майстори взимат от 80 до 150 лева на кв. метър. Вместо плот на кухнята слагат лакобел, който е като усилено стъкло, върху което пък всеки по желание може да сложи печати с тайната вечеря или по собствен избор. Цените на тези плотове са около 150 лева, но могат да скочат двойно в зависимост от печата.

Цени 

Цените на материалите за ремонта също са поскъпнали. Например, ако бака от 9 литра с бял латекс, който се разрежда 8 към 10, струва 74 лева, което е близо двойно по-скъпо от цената й преди пандемията. С литър от нея след разреждане може да се покрие около 12-14 квадрата. Цената на ламината варира от 25 до 40 лева за квадратен метър. Предлага се и намален на 17 лева, който обаче не се препоръчва от майстори. Освен настилката трябва да се купят и первази, сглобки и ъгли, като цените им са от 3 до 8 лева. 

Телеграф

Специалистите препоръчват да се консултираме с майстора, който ще прави ремонта за продуктите, тъй като често пазаруват и са наясно с качеството спрямо помещенията, в които ще се поставят съответните подови настилки. 

Гранитогресът, който се води най-здравата подова настилка, се продава на цени от 16 лева и стига до 70-80 лева за квадрат. Плочките, които са като мозайка, подходящи както за кухни, така и за баня, са по 40-50 лева. Моноблокът за вграждане се предлага на цени от 400 до 1100 лева. До 500 лева пък стига цената на тоалетна, която не се вгражда. Душът за банята се предлага от 150 до 1000 лева в зависимост от функциите и марката.  

50 лева струва огледът и офертата 

Таксата за оглед на място и изготвяне на оферта вече се заплаща, коментираха майстори. Тя е от 30 до 50 лева в рамките на града, а ако обектът е извън населеното място, цената може да мине 100 и дори да стигне 200 лева. Преди пандемията майсторите обикновено не взимаха пари за оглед, а цената за работата се определяше на око. Сега обаче професионалистите искат такса, като предоставят офертата с пълен списък на дейностите и цените за тях. Идеята е, че огледът изисква време, има и транспортни разходи, а и изчисления за работата, обясниха майстори. Все още има такива, които не правят писмени оферти, но вече са малко и пазарът ги отхвърля. 

По-скъпо взимат за елтехника и ВиК услуги  

Цените на услугите на елтехниците и ВиК също се вдигнаха в последните години. В момента само за оглед цената е 30 лева, разказа Иван Иванов, ВиК и елтехник. Смяната на елтаблото с ново, ако всичко останало е в добро състояние, струва 250 лева. Преди три години за тази услуга взимаха 150 лева. Материалите за подмяната пък струват 60-70 лева, а преди се купуваха с по-малко от 50 лева. Изваждането на един контакт струва 100 лева, но ако трябва да се поставят на повече места, цената пада на 15 лв. Смяната на стария бойлер с нов пък струва 70 лева.