0

С дружение „Младите лекари“ влизат в школата. Бургаските специалисти ще обучават тийнейджърите от 6-и и 10-и клас как да оказват помощ при сърдечен арест (внезапно спиране на сърцето). Това обяви пред „Телеграф“ зам.-председателят на организацията и кардиолог д-р Диян Господинов. „Близо 700 000 души по света умират от сърдечен арест, което ще рече по 2000 на ден“, посочи той и добави, че плановете са програмата да влезе в здравния час на децата от новата учебна година.

За целта медиците ще обучат свои колеги, които ще влязат в класовете и ще учат хлапетата да правят сърдечен масаж, а десетокласниците да използват автоматичен дефибрилатор.

Амбицията на „Младите лекари“ е след пилотното стартиране на инициативата тя да се превърне в национална и да няма ученик, който да не може да окаже първа помощ в случай на сърдечен арест, белодробна емболия, гълтане на език, инфаркт.

Убиец

Внезапната сърдечна смърт е един от основните проблеми в световното здравеопазване. Тя е третият най-разпространен "убиец" след рака и другите сърдечносъдови заболявания в индустриализираните нации, обясни медикът. „След внезапен сърдечен арест мозъкът може да оцелее само 3-5 минути без кислород.

За екипите на спешна медицинска помощ е истинско предизвикателство да пристигнат за толкова кратко време.

Taка само един от 10 пациенти с извънболничен сърдечен арест оцелява днес“, коментира д-р Господинов. Ето защо е важно всеки да е в състояние да окаже такава помощ, която може да спаси човек.

Чужбина

„В чужбина, ако 10 човека изпаднат в сърдечен арест, 8 ще бъдат реанимирани, а в България са двама от 10.

Това означава, че тук само 20% от хората знаят как да реанимират и да окажат помощ, ако някой падне на улицата“, посочи кардиологът.

По думите му има научни доказателства, че незабавното започване на действия подобрява оцеляването след извънболничен сърдечен арест между 2-4 пъти.