0

В чера бе последният ден, в който вярващите православни могат да употребяват месо. С Неделя Месопустна, или Месни Заговезни, започва подготовката за Великия пост.

Адаптация

За да се адаптира организмът към предстоящия строг пост, църквата позволява през тази седмица консумацията на яйца, мляко и всичко, което произлиза от него. Палят се и се прескачат огньове за здраве и за да се изгонят злите сили. Според народната традиция през седмицата между Месни и Сирни Заговезни, наречена Сирна седмица, или Сирница, по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, кумове, роднини и близки, за да изразят своите сърдечни пожелания и за да поискат прошка. Това трябва да се направи до вечерта на Неделя Сиропустна. Сирница е и последната седмица преди началото на Великденския пост, през която може да се пеят песни, а младежите да се веселят, да си устройват забавления и игри. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Трапеза

Разрешените ястия през Сирната седмица са баниците със сирене, риба, варени яйца, кашкавал, мляко с ориз, кисело мляко, печени ябълки, орехи, тиква – всичко без месо, което е спряно предишната неделя.

От 18 март започва строгият Великденски пост, когато от менюто се изключват всички животински продукти. Той трае седем седмици – до Великден, който тази година се пада на 5 май.