0

Ч удодейна поема за свети Иван Рилски, писана преди 86 г. и изчезнала, изниква като знамение и се възражда за нов живот, като този път към нея е добавена и музика, научи „Телеграф“.

Така на свят изниква „Рилският пустинник“. Текстът е на Тихомир Павлов. Поемата е написана през 1937 г. и това е последното му произведение. Само няколко месеца след написването на творбата, авторът напуска този свят. Десетилетия по-късно текстът ще се появи чудодейно и ще се превърне в музикална поема. Тя ще прерасне в спектакъл, чиито две премиерни дати са насрочени за 10 и 23 май. Диригент на „Рилският пустинник“ е самият Старозагорски митрополит Киприан. За него това ще са първи изяви като диригент на сцената на националната опера. Режисурата е на Пламен Карталов. Премиерата на „Рилският пустинник“ е посветена на 70-годишнината от възстановяването на българската патриаршия.

Музика

Музиката на „Рилският пустинник“ е на отец Кирил Попов, който е най-изявеният съвременен наш църковен композитор. „Няма нищо случайно на света. Случайностите са за философите. Не е случайно, че преди 2 години, точно преди пандемията, открих в моя архив една малка книжка, „Рилският пустинник“. Учудих се откъде ли е попаднала тази книжка в моя архив. Като я разгърнах, видях, че това е книга с много вдъхновени поетични текстове в прослава на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец“, разказа вчера отец Кирил.

Той допълни, че тогава си е пожелал здраве, сили и живот, за да може да превърне в музика този толкова вдъхновяващ текст за небесния покровител на България.

Митрополит Киприан, който за пръв път сега ще дирижира в Софийската опера, заяви вчера: „Отец Кирил ми беше учител по хорово дирижиране в Семинарията. Когато ми предложиха да дирижирам „Рилският пустинник“, веднага приех, защото музиката е негова. Бях изненадан да видя симбиоза между източното и западното пеене. Има преплитащи се гласове на деца солисти, един прекрасен хор, както и солисти, които трябваше да приемат, че пеят църковна музика“.

„Едва ли има друга личност в нашата хилядолетна история, която в най-голяма степен да събира всички най-добри черти и ценности на българина като Иван Рилски“, коментира доц. Пламен Павлов, който е консултант на проекта.

Ириней

В ролята на Иван Рилски влиза Ириней Константинов. Той коментира: „Наистина няма случайни неща. Правеха филм за моя чичо и този ден имаше снимки в църквата „Св. Неделя“. Тогава дойде при мен отец Кирил и ми разказа възторжено за всичко, което предстои за 70-годишнината на Патриаршията. В началото, след като прочетох текста, се стреснах. Казах си – това е много сложен текст. Но родовата ми памет задължаваше душата ми да се захвана с това". Актьорът е кръстен на архимандрит Ириней, както е духовното име на неговия чичо Донко. Той е бил протосингел на ефорията, председател на духовния съд. Висш духовник, който на 23 септември 1944 г. изчезва безследно.