0

З а последните шест години над 50 000 деца са върнати и задържани в образователната система, така че да могат да продължат образованието си. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министър-председателят Николай Денков, след заседание на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. 

„От няколко години използваме т. нар. механизъм за обхват, който цели да върне отпаднали деца от училищната система и да ги задържи там“, посочи Денков. 

По думите на премиера по време на днешното заседание на координационното звено министърът на образованието и науката Галин Цоков е представил пред новите областни управители и представители на други отговорни по темата институции всички предстоящи действия, с които се ангажира правителството, за да работи този механизъм за връщане на отпадналите ученици обратно в клас. 

Премиерът посочи, че за справяне с проблема е необходима координация между няколко министерства и други институции. 

На днешното заседание на звеното е обсъден график, по който специално сформирани екипи да започнат да обхождат адреси и да говорят с родителите, за да може децата да бъдат в класните стаи след първия учебен ден на новата учебна година. Обсъждани са и евентуални промени в постановлението, с което се регламентира дейността на тези механизми за обхват, така че да бъдат прецизирани някои срокове, посочи Денков. 

На журналистически въпрос, свързан с еднократната помощ от 300 лева, получавана за деца в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, както и настояването на неправителствени организации такава подкрепа да получават и деца на украински бежанци, обучаващи се у нас, Денков отговори, че трябва да се провери внимателно какви са законовите основания за това.  „Това ще го обсъждаме и ще видим дали за 2024 г. ще има такова решение или не“, допълни премиерът. 

Освен премиерът Николай Денков, в днешното заседание на звеното участие взеха още представители на министерствата на образованието и науката, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройство, на финансите, както и на Държавната агенция за закрила на детето, на Агенцията за социално подпомагане, на Националното сдружение на общините в България, както и областни управители. 

Подготвен е първи вариант на управленски механизъм, политическите лидери го разглеждат

Има подготвен първи вариант на управленски механизъм, съобщи още пред журналистите Денков. От думите му стана известно, че политическите лидери в ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), формациите излъчили и подкрепящи настоящето правителство, вече го разглеждат и обсъждат. Премиерът Денков посочи, че не може да каже срок, в който механизмът може да бъде приет и да започне да се прилага при вземането на решения. 

В края на юни от ПП-ДБ съобщиха за подготвян механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формирането на правителството, който, според формация, не е коалиционно споразумение. 

На 26 юли кабинетът одобри със свое решение и управленска програма, от която бяха анонсирани пет основни приоритета.