0

В ключването на оценката от матурата по български език и литература в бала за прием на студенти по специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ допълнително отсява кандидатите, защото тези, които имат 3 или 4 по БЕЛ са с намален шанс за прием. Това коментира пред „Телеграф“ ректорът на Медицинския университет в Плевен и председател на Сдружението на медицинските университети в България проф. Добромир Димитров по повод решението на Министерския съвет резултатът от ДЗИ да участва в балообразуването. 

Преди

Той разясни, че от 2021 г. със заповед на тогавашния служебен министър на образованието акад. Николай Денков е била избрана системата с матурите, защото у нас вече има двустепенно средно образование – до 10 клас и 11 и 12 клас. „Биология и химия учат само учениците, които са в специализирани паралелки. В Плевен са само две паралелки. В градове като Троян, Севлиево няма такива специализирани паралелки с изучаване на биология и химия“, обяснява той.

По думите му всички полагат матура по тази дисциплина и дали като бонус оценката да не се удвоява, а утроява за всички, които са завършили специализирана паралелка в 11 и 12 клас.

Проф. Димитров обяснява, че от началото на годината са били променени постановленията, които са посочвали да се взимат само оценките от 10 клас, като по този начин няма никакъв стимул за учениците от 11 и 12 клас. Това станало повод да поискат да се върне старото положение, допълва ректорът. 

Сега

От новата ситуация всички са доволни, категоричен е той.

„Идват по-образовани кандидати. Тези, които изкарват двойки, тройки на матурите, изобщо не идват да кандидатстват. Идват по-добре и по-добре подготвени студенти. Върнахме системата от 2021 г.“, посочва проф. Димитров и добавя, че максималният бал е 42 – включена е оценката от ДЗИ плюс утроените оценки от биология и химия.

„Преди 2021 г. максималният бал беше 36“, уточнява ректорът на МУ-Плевен. Той подчертава, че с връщането на старото положение нещата стават още по-рестриктивни и затегнати, тъй като се лишават от кандидатите, изкарали 4 на матурите по БЕЛ. По думите му много е важно бъдещите лекари да са много грамотни по отношение на създаването на медицинската документация. „Лекарите и стоматолозите пишат много – епикризи, направления, амбулаторни листи, там се пишат сложни словосъчетания с латинска терминология и български език“, убеден е медикът.

Той коментира, че преподавателите споделят, че нивото на новоприетите студенти с ДЗИ е по-високо с няколко степени спрямо тези, които са били приемани без оценката от матурата. От думите му става ясно, че в балообразуването не участва оценката от дипломата.