0

 

Мораториум върху строителството в София няма как да има. Темата за презастрояването няма да бъде решена за кратко време, тъй като там са наслагани много проблеми на градоустройството години наред.

Това каза в отговор на въпрос на „Телеграф“ новоизбраният градоначалник Васил Терзиев. Той обеща, че в управлението си няма да допусне „сглобка“.

Първата пресконференция на новоизбрания кмет и формациите, които го подкрепиха

 Първата пресконференция на новоизбрания кмет и формациите, които го подкрепиха
Крум Стоев

„Целта е всичко ново, което правим, да го правим като хората. Да започнем работа по нов Общ устройствен план, независимо колко време ще ни отнеме да преосмислим нещата, по които се случват нещата в градоустройството“, коментира той. И добави, че екипът на арх. Любо Георгиев трябва да даде предложения как нещата плавно да се променят, за да се случват както трябва.

Терзиев посочи, че друга голяма тема за тях е опазването на малкото останали площи в презастроените райони. „Където има нещо отделено за социална инфраструктура или за зелени площи, то да бъде опазено и после да бъде облагородено“, коментира Терзиев.

Кандидатът на ПП-ДБ (“Спаси София“) за председател на Столичния общинския съвет Борис Бонев обеща да работи за спиране на разпродажбата на малкото останали общински имоти.

Той се обърна към представителите на националното управление с искане държавните терени с отпаднала необходимост да бъдат прехвърлени на общината, за да може там да бъде изведено презастрояването от междублоковите пространства в кварталите. „Това ще балансира строителството в София“, коментира той и подчерта, че по този начин местната управа ще спести десетки милиарди за отчуждаване.

Ремонти

Запитан от „Телеграф“ дали ще сложи край на феномена „Ремонт на ремонта“, Васил Терзиев заяви, че те имат нов стандарт, а именно - „качествен ремонт от първия път“, който обеща до края на мандата му да бъде наложен.

„Това изисква реформа – от начина, по който правим проектите, какъв е капацитетът ни в „Софпроект“, други звена, как се правят обществените поръчки – нагласени ли са, не са ли нагласени, затягане на надзора, контрола, глобите. Цялата верига на един проект да бъде преосмислена и преправена, за да може да се избяга от този проблем, който тормози всички нас“, каза той.

Според него некачествените ремонти не винаги са в резултат на корупционни практики, а е въпрос на тромав и дълъг процес. Той предупреди, че за да се случи промяната, ще е необходимо време. „Ние имаме много наследени неща като „Цар Борис III“, „Шишман“, „6-и септември“, където ще трябва да наложим максимално големи глоби за просрочия и да видим как да санираме положението“, заяви Терзиев.

Договори

Новоизбраният кмет обеща наследените от предшественика му сключени договори да бъдат преразгледани и анализирани.

„За сметосъбирането договорът е до 2025 г. Там предстои да видим какво искаме да бъде застъпено в новите договори, когато дойде времето за избор на нови фирми, които да се занимават с тази дейност. И това, което предстои, също е да работим по затягането на контрола, за да може да се спре с тази гледка, която постоянно виждаме – преливащи кофи за боклук плюс всякакви незаконни сметища“, обяви той.