0

Д оброволци за участие в историческа възстановка на освобождението на Видин по време на Руско-турската война набират от сдружение за съхраняване на националните традиции „Бдинци“. Тя ще бъде акцент в програмата за отбелязването на националния празник на България 3 март, а за отзовалите се ще бъдат подсигурени униформи, както и автентичното въоръжение.

Бройка

„Със сигурност в събитието ще участват 50-60 души, но идеята е да се съберем поне 100. Колкото повече, толкова по-добре. Въпросът е да помогнем на децата и на по-младите да усетят тръпката чрез живи картини от събитията, довели до освобождаването на Видин. Нашият клуб организира събития в Северозапада и по-конкретно във Видин и Белоградчик“, разказа пред „Телеграф“ председателят на сдружение „Бдинци“ Николай Йорданов. Ръководеният от него патриотичен клуб разполага с 90 униформи от онова време и съответното въоръжение.

Консултации

„Работим съвместно с общината, музея и училищата. Съгласуваме нещата, за да сме реалистични и да се съобразим с известните факти. Ще разпределим ролите, все пак не искаме да разочароваме никого. Акцентът е към младите“, каза още Йорданов. „Във възстановката, част от която е представяне и на сцени от ежедневния живот на населението от този период, могат да се включат и хора, които притежават народни носии“, допълни друг от организаторите - Иво Иванов. В събитието желание за участие са изразили и румънци от подобен клуб в Калафат.

В Русе посрещнаха Тотлебен с пита

С историческа възстановка Русе отбеляза 146-годишнината от своето Освобождение. На 20 февруари 1878 г. войските, предвождани от генерал Едуард Тотлебен, влизат тържествено в града през портата Кюнту Капу. Възстановката на събитията отпреди 146 г. се състоя пред катедралния храм „Света Троица“, където преди това бе отслужен благодарствен молебен от свещеници. Много русенци наблюдаваха как генерал Тотлебен пристига на кон, а Селим паша му предава ключа на Русчук и сабята си. Населението посрещна с пита и цветя генерала, след което на площада се изви празнично хоро. Тотлебен се обърна с емоционално слово към гражданите на Русчук.

Историческата възстановка бе дело на членове на дружеството „Традиция“ от Русе, Разград и Шумен. За първи път събитията от 20 февруари 1878 г. бяха отбелязани с възстановка в Русе през 2018 г.