0

Н ад 3000 случая на шарки са регистрирали здравните власти у нас само от началото на годината. Варицела е най-често регистрираното детско заразно заболяване в България и все още е неуправляема инфекция заради липсата на ваксинация, коментират лекарите. След пандемията броят на болните от варицела рязко скочи и за миналата година инфектираните деца са били 31 451. Само от началото на месеца у нас са регистрирани 2429 случая.

В Западна Европа ваксината за варицела е в задължителния календар, а у нас тя е само препоръчителна. За да се изгради защита срещу вирусната инфекция, е необходимо да се поставят две дози. Ваксината срещу варицела може да се сложи от 3 до 5 дни след контакт с болен, за да се предотврати възможността за разболяване или да се намали тежестта на протичането. Цената на една доза е малко над 80 лева. Ваксинираните деца у нас са пренебрежително малък процент, коментират лекари.

Обрив

Увеличават се и случаите на скарлатина, при която има специфичен обрив и малинов език, които издават заболяването. Бум на скарлатина имаше и миналата година, когато бяха регистрирани цели 11 666 случая.

Преди пандемията броят на болните бе над 1000. Сега заразените са повече спрямо същия период на миналата година, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Със скарлатина са заразени 660 деца от началото на годината. За заболяването няма ваксина. Бета-хемолитичният стрептокок е причинителят на тази инфекция. Оказа се, че той е най-чувствителен към пеницилиновите антибиотици. Случва се на децата да не се дава правилният антибиотик, тъй като им се предписват антибиотици от така наречената трета генерация цефалоспорини, които имат много слаба активност срещу стрептококи, обяснява бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.