0

195 лева еднократна стипендия ще получат даровити деца, за да развият таланта си.

Новата стипендия е една от мерките по проекта „Успех за теб“, част от европрограмата „Образование“ 2021-2027 г., съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).

За учениците с изявени дарби ще бъдат организирани допълнителни занимания, които ще им помогнат да напреднат. Всяко дете може да кандидатства, ако представи документ, с който потвърждава участие и класиране в национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, от началото на тази година, като програмата е стартирала на 27 януари.

Проектът е насочен към ученици от 1-ви до 7-и клас.

В риск

Освен към децата с дарби проектът „Успех за теб“ е насочен и към голям брой ученици, които ще могат да подобрят личните си резултати.

Акцентът е върху общата и допълнителната подготовка за ученици в риск от отпадане. Често децата от малцинства не успяват да се справят с уроците по български език и литература и в крайна сметка да се ограмотят.

Затова по програмата са предвидени допълнителни уроци, които да им помогнат за усвояване на материала. Това се отнася и за учениците, на които им предстои полагане на изпити по НВО и на държавните зрелостни изпити.

В тази дейност се включват активно образователни медиатори и социални работници. Ще се финансират и дейности по професионално ориентиране, най-вече за учениците от 7-и клас, на които им предстои да продължат да учат и трябва да изберат пътя на кариерното си развитие.

Проектът е с продължителност 5 години, така че да позволи на децата да усвоят по-добре знания и умения.

Специални

Подкрепа по проекта „Успех за теб“ се предвижда и за ученици със специални образователни потребности.

От една страна, те са насочени към усвояване на учебното съдържание, от друга – към помощ за рехабилитация на тези, които се нуждаят от нея, както и за различни терапии, за психологическа подкрепа и др. И за двата вида подкрепа се назначават специалисти – ресурсни учители, психолози, логопеди, социални работници и помощници на учителя.

Финансиране ще има и за училищата, които на конкурсен принцип получават средства за изграждане на нови кабинети и за оборудване на проектните дейности. А те са насочени както към даровитите деца, така и за тези със специални образователни потребности.

Четири деца от ромския квартал в Сливен свириха с Парижката филхармония

 Четири деца от ромския квартал в Сливен свириха с Парижката филхармония
БГНЕС/МОН

Предвиден е и ресурс за работа с родители от уязвими групи, които да бъдат мотивирани децата им да посещават училище.

Обучения

Над 4000 педагози и непедагогически кадри ще бъдат обучени по дейностите на проекта „Успех за теб“.

Освен учителите в програмата ще се включат образователни медиатори, които работят основно с малцинствата, социални работници и др. Ресурсните учители, психолози и логопеди ще се подготвят как да правят функционална оценка на индивидуалните нужди на деца със специални образователни потребности, с хронични заболявания, с различни увреждания и др.

Образователните медиатори и социалните работници пък ще се обучават да откриват и противодействат на отпадането от училище на деца в риск. Към тях е насочена и личностната подкрепа, за да се справят със затрудненията и да преминат плавно през различните нива на образователната ни система.

10 000 спасени от отпадане

Над 10 000 са спасени от отпадане от училище за последните пет години.

1480 са малчуганите, върнати в образователната система през миналата година. В началото на учебната 2021/2022 г. те са били общо 8700.

1324 са тези, които никога не са влизали нито в детска градина, нито в училище и вече са обхванати от системата.

Като цяло децата, които не ходят на забавачка и на училище у нас, са малко над 5%. Почти една трета от тях отпадат, защото нямат подкрепа и отношение от страна на семейството.

Дори и да са записани в школото, често правят неизвинени отсъствия, което пък води до големи пропуски в знанията и невъзможност да се премине в по-горно ниво на образователната система.

Според доклад на ЕК за образованието в България има лек спад в броя на младежите, които напускат преждевременно училище и университет, но и така в България те са малко над 12%, а в ЕС – под 10%.

Разликата между градските и селските райони също е значителна. Само 6,8% не продължават да учат след 12-и клас в градовете, а в селата процентът е 23,7.