0

Ф ирмите, които изкупуват цветни метали, ще могат да плащат и с ваучери за храна за предадено старо желязо. Това предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците, които са публикувани за обществено обсъждане. В момента под такава форма може само да се плаща част от заплатата на служителите във фирмите. То се прилага като данъчно облекчение, тъй като върху сумата, която може да е до 200 лева под формата на ваучери, не се облага с данъци.

Освен това в проекта са записани и данъчни облекчения на физическите лица, които предават цветни метали. Промените предвиждат гражданите да не плащат данък върху приходите от предаване на старо желязо в пунктовете за изкупуване.

В мотивите е записано, че отпадането на данъка ще поощри гражданите да събират и предават разделно отпадъци. Освен това проучване на казуса в останалите държави - членки на ЕС, показва, че единствено в България тези доходи се облагат с данък.

Таван

С цел намаляване на административната тежест както за фирмите, които събират цветни метали, така и за гражданите, които ги предават, се предлага таванът за разплащане при предаване на отпадъците да се увеличи от 100 на 1200 лева. Това ще е сумата, която може всеки човек, който продава на пунктовете метални отпадъци, да получава годишно кеш, а не по банков път.

Разходи

Предложението цели да се намалят разходите за поддържане на банкова сметка както на пунктовете за изкупуване, така и за гражданите. Освен това при разчистване и ремонти отпадъците, които се събират и предават, могат да са на по-висока стойност от досега заложената в размер на 100 лева и съответно да доведе до допълнителни разходи за предаването на металите в пунктове.

Въвеждането на нисък таван за разплащанията в брой бе направено с цел ограничаване на битовата престъпност и проследимост на изплатените парични средства. Към момента обаче няма доказателства за това, че мярката работи.