0

М еждународният валутен фонд препоръчва да намалим бюджетния дефицит, защото той би подхранил инфлацията. Това става ясно от заключителния документ след края на поредната мисия на фонда у нас.

„Бюджетът за 2024 г. е експанзионистичен и ако бъде изпълнен в този си вид, би допринесъл за инфлационния натиск. Фискалната политика изигра важна роля в подкрепа на възстановяването от пандемията, но допринесе към покачването на инфлацията. Докато фискалната позиция помогна да се намали натискът от страна на търсенето през 2023 г., бюджетът за 2024 г. е експанзионистичен и ако не претърпи корекции, ще допринесе към инфлационния натиск“, пише в официалното си съобщение фондът.

Политика

Фискалната политика трябва да подкрепя очакваното леко възстановяване на растежа и да остави процесът на спад в инфлацията да продължи. Намаляването на планирания за 2024 г. дефицит с около 1% от брутния вътрешен продукт би постигнало като цяло неутрална фискална позиция и би балансирало тези две предизвикателства, посочват още експертите от МВФ. Те отбелязват, че бюджетът за 2024 г. целесъобразно се стреми да увеличи социалните разходи и инвестициите. Планираното повишение на социалните разходи и публичните инвестиции (до голяма степен благодарение на еврофондовете) са необходими за насърчаване на растежа и приближаване на доходите до тези в ЕС. В същото време в бюджета за 2024 г. липсват реформи, които биха подпомогнали повишаването на разходите. Повечето ръстове в приходите са ад хок и няма да помогнат за устойчиво посрещане на нуждата от разходи. Първата стъпка трябва да бъде повишаване на максималния осигурителен доход, но тя е недостатъчна, като се имат предвид нарастващите фискални трансфери за покриване на дефицитите в пенсионната система, отбелязват експертите от МВФ.

Данъци

Както „Телеграф“ писа, от фонда препоръчват също данъчна и пенсионна реформа. Според тях реформиране на данъчната система е необходима, за да стане тя по-справедлива и да отговори на нарастващите разходи. Експертите от МВФ препоръчват преминаване от ниски плоски ставки на корпоративния данък и данъка върху доходите на физическите лица към по-високи и прогресивно облагане на доходите на физическите лица. Мотивите са, че това би спомогнало за намаляване на неравенствата и за повишаване на приходите. От МВФ препоръчват и връщане на ДДС ставките отпреди пандемията, което означава вдигане на данъка за ресторантьорите от 9 на 20%.