1

П лочите, които оформят картата на България пред пилон „Рожен“, са се разместили.

В един от процепите дори може да влезе ръка. Председателят на Фондация "Наследство в бъдещето" и НОКА Симеон Караколев каза пред „Телеграф“, че това се е случило, защото посетителите стъпват върху плочите, за да се снимат, и са стъпвали на ръба, затова се е разместила плочата.

БГНЕС

„Това са гранитни плочи, които са допрени една до друга и вероятно от дъждовете пясъкът може леко да е поддал под тях. Инициирал съм оглед от строителна фирма, която да прецени какво е необходимо да се направи за укрепване. Призивът ми е да не се стъпва върху картата, защото това не е направено да поема такъв натиск отгоре“, заяви той и добави, че според него процепът е около 1,5 см. Караколев увери, че няма опасност от възникване на сериозен инцидент, тъй като плочите нямат общо с конструкцията на пилона и те се намират пред съоръжението. 

Знаме

От откриването на знамето, което беше на 13 юли 2023 г. до момента, трибагреникът е сменен два пъти, посочи председателят.

„Ние нямаме човек, който да го пази. Сменяме го веднага щом ни кажат от хотела или някой посетител“, каза той. Караколев добави, че има желание знамето да бъде осветено вечер и дори фирма била обещала да им дари фотоволтаик, но са забравили.

„В момента не сме търсили друга фирма, но мисля, че ще се намери такава. Много по-красиво е да се освети и да е с автономно захранване. Ще бъдат няколко лампи, които нощно време да светят нагоре към знамето“, коментира Караколев.

БГНЕС

Той добави, че в близост до пилона има изграден паркинг, но до самото съоръжение се стига пешеходно, а разстоянието е около 300 м.

„Ограничили сме достъпа на леки автомобили, защото постоянно спират, закъсват, въртят. Няма змии, там са ливади, които постоянно се косят и пасат животни“, каза още той. Караколев заяви, че ежедневно десетки хора посещават пилона, а през почивните дни те са стотици, като сред посетителите са и деца, които ходят организирано с автобуси.