0

М инистерството на образованието и науката (МОН) ще използва 1.3 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Средствата ще се изразходват за три проекта, свързани с предучилищното и училищно образование, и още един за висшето образование и наука. "Най-знаковият е този за STEM центровете и иновациите в средното образование", каза Наталия Митева, зам.-министър на образованието.

Стойността на проекта е 570 млн. лв., като целта му е да създаде такива кабинети и центрове във всяко едно училище до юни 2026 г. "Също така ще бъде изграден Национален STEM център в София и 3 регионални, в които ще има лаборатории и ще се подготвят учители и ученици”, заяви тя. Митева обясни, че от всички 2271 училища в страната към сряда тази седмица са кандидатствали 1720 от тях, като това се равнява на 75% от всички школа в България. Срокът за участие в проекта изтича на 20 август. Проектите на различните училища в момента са в процес на оценяване, но от МОН все още не са наясно колко от тях имат качествени концепции. 120 учители ще оценяват проектите на различните училища.

Модернизация

Вторият проект по ПВУ е насочен към модернизация на образователната инфраструктура. Той е на стойност 329 млн. лв. и обхваща няколко различни направления. Ще бъдат изградени 8 нови училища в 3 общини - Столична, Варна и Бургас, както и 8 детски градини в София. "Проектът предвижда да се направи и цялостен ремонт на минимум 57 градини и 59 училища, като те ще бъдат избрани чрез подбор”, каза зам.-министър Митева. Тя обясни, че средства ще бъдат отделени за ремонт на студентски общежития и за изграждане на центрове за високи постижения в 28 професионални гимназии, като на всяка една ще се пада средно по 3.5 млн. лв. "Проектът предвижда изграждане на образователни кампуси към висши училища в София, три обекта на стойност 27 млн. лева", посочи тя. Те ще са на Техническия университет, Лесотехническия и във Висшето училище по телекомуникации и пощи. По третия проект ще бъдат изграждани младежки центрове - 10 в областни градове, 10 общински и 1 национален, който ще се помещава в Националния дворец на децата. За тях са предвидени 80 млн. лв. Центровете ще са в областите Кърджали, Търговище, Пазарджик, Варна, Разград, Русе, Смолян, Кюстендил, Благоевград и София.

Разпределение

"Те ще получат средно по 4 млн. лв., а необластните градове ще получат средно по 3 млн. лв.", посочи тя и добави, че ще бъдат избрани 10 от общо 18 кандидатствали. 10 000 младежи на възраст между 15 до 29 г. ще преминат дигитално обучение там. По думите на Митева 300 млн. лв. са предвидени за подкрепата на 10 изследователски университета за изграждане на лаборатории и развиване на научна дейност.