0

„Един и същи сценарий почти винаги сме гледали – чака се да ескалира напрежението, което става повод за разпръскване на протеста и после в малките улички и на тъмно започват определени неправомерни действия от страна на органите на реда”. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в студиото на „Здравей, България”. По думите му трябва да има независима проверка на протеста от 16 ноември пред Националния стадион.

„Ясно е, че има превишаване на правомощията на отделни служители и на МВР, необходимо е пълно, всестранно, обективно разследване, което не е просто вътрешно разследване от звената на МВР, а от прокуратурата, за да имаме независимост”, заяви Славов. Според него е проблем, че се разчита на вътрешните механизми в системата на МВР да доведат до очистителен резултат. „Част от кадрите говорят дори за престъпление”, заяви министърът.

„Видяхме случаи на хора, които вече са обезвредени, с белезници на земята, връщат се полицаите и започват бой с палките. Това е престъпление, не просто административно нарушение”, заяви Славов. Той призова да се стигне до корените на злоупотребата с власт – да е ясно дали става дума за напрежение, липса на психологическа подкрепа за служителите на реда или за неупражнен контрол.

Депутатите преслушаха всички полицейски шефове за погрома в центъра на София!

Министърът определи декември като ключов за съдебната реформа. „В началото на декември трябва да бъде поставен на ново гласуване проектът за промени в Конституцията и в рамките на следващите седмици окончателно да бъде приет. Паралелно в МП работим по новия Закон за съдебната власт, който да въведе на законово ниво измененията в Конституцията. След неговото приемане ще видим и промяната в органите”, коментира Славов.

"Целта е да няма нов Гешев и нов Филчев в правосъдната система" - така министърът аргументира конституционните промени. "Сарафов се държи в момента", каза още Славов. Според министъра трябва да се намери балансиран подход, при който да се каже, че президентът е задължен да проведе консултации с парламентарно представените партии, преди да назначи служебно правителство. От друга страна да се каже ясно, че служебните министри трябва да са лица, заемащи висши публични длъжности и така да гарантират, че ще продължи да се действа институционално във време на политическа криза.