0

М омиченце от рода на цар Иван Александър вероятно е открито при археологически проучвания на Урвич.

Накитите от двете погребения, разкрити наскоро при разкопки в цитаделата на Кокалянски Урвич, може да се окажат безценни.

Не само защото са майсторски изработени от злато и сребро, а защото насочват към хипотезата за принадлежност на погребаните към управляващата династия“, съобщават от НИМ. Сребърният пръстен с позлата и двуглав орел, открит във вкопания в скалата гроб, веднага насочи проучвателите към идеята за царската династия.

Накити 

Бижутата, изработени по мярка на погребаното малко момиченце, потвърдиха съмненията на учените, че става дума за аристократична фамилия, управлявала Урвич през 60-те -70-те години на XIV век.

Накитите на аристократите от Средновековието

 Накитите на аристократите от Средновековието
НИМ

Въпросното момиченце на възраст 2,5-3 години освен със скъпите накити е било погребано седнало, установи антроположката доц. Виктория Русева. Съръководителят на разкопките д-р Филип Петрунов (НАИМ-БАН) почти изключва полагането на момиченцето в тази поза да е случайност – по подобен начин при погребения в средите на висшия клир се подчертава специалният статут на духовника. 

Асеневци 

Досега на българска територия не са документирани погребения на представители на династията на Асеневци, но според д-р Петрунов има голяма вероятност малката аристократка от Кокалянски Урвич да се окаже част от фамилията. Накитите от детския гроб – сребърна игла, наушник и перпендули, са сходни с тези от Никополското съкровище.

А и мястото го подсказва -  черквата гробница, в чието преддверие бяха намерени костите на младия мъж (18-30-годишен) с пръстена, първо е била храм за черкуване на управителя на крепостта и неговото семейство.

А обичайната владетелска практика – и особено по време на дълго царувалия Иван Александър, е да се делегират права на близки до трона или сродници.