0

К онкурсите за школски директори ще се записват на видео. Идеята е изпитите пред комисия да станат по-прозрачни, като се документират онлайн.

През миналата година 31 директорски места са били обявени в София, между които за няколко от елитните учебни заведения в столицата.

КРАЙ НА ЧАТА! Забраняват на учителите да пишат във Вайбър

„Хипотезите са различни. Имаме колеги, които от по-дълго време изпълняват длъжността, такива, на които предстои пенсиониране, тепърва ще се коментират случаите. Предвидена е среща с министър Галин Цоков по повод новата наредба на 20 декември“,  коментира за „Телеграф“ началникът на РУО-София Ваня Кастрева.

Наредбата

В 640 училища у нас едни от директорите са със статут на временно изпълняващи длъжността, а други са навършили пенсионна възраст.

Промени в начина на провеждане на конкурсите за поста са разписани в наредба, която обаче беше обжалвана почти веднага след публикуването й.

Идеята на промените в процедурата е да се елиминират субективните критерии при избора на училищни директори.

НОВ ХИТ В ШКОЛАТА: Ученици повръщат и припадат от снуски (СНИМКИ)

Освен аудио- и видеозаписите, променя се и формата на конкурса, като писменият изпит се заменя с устен. Кандидатите ще могат да изложат визията си за управлението на учебното заведение, а и ще е възможно да им се задават въпроси.

Така конкурсът е прозрачен и възможностите за обжалване рязко намаляват. С решаването на практически казуси пък комисията ще може да прецени качествата на бъдещия директор в реална среда.

Местни

„В новата наредба се делегира на регионалните управления да провеждат конкурсите, те ще имат трима представители във всяка комисия, преди бяха двама и имаше един представител на МОН. С промяната ще се децентрализира  процедурата, което е добре“, заяви пред „Телеграф“ председателят на Сдружението на училищните директори в средното образование и директор на 51-во  СУ Асен Александров.

Добър 4 в гетото = на Отличен 6 в СМГ!

„РУО са териториални управления на министъра, а в комисията участват представители на съответната община и на обществения съвет, които са пряко заинтересовани да се избере подходящият кандидат“, смята пък Ваня Кастрева.

Според нея увеличаването на представителите на териториалните поделения на МОН с един за сметка на представител на министерството не е от такова значение. „Всички ние сме служители на министъра, той назначава експертите“, допълни началникът на РУО-София.