0

Три кандидатури за управител на БНБ са постъпили в деловодството на 49-ото Народното събрание в хода на приключилата в 18:00 часа на 7 юли процедура по номиниране на ръководител на централната ни банка, сочи справка на сайта на НС.

По хронологичен ред входираните кандидатури са: на д-р Любомир Христов, предложена от ПП "Възраждане" (внесена на 28 юни т.г.), на настоящия гуверньор Димитър Радев, предложена от ГЕРБ-СДС (5 юли), и на Николай Каварджиклиев, който бе издигнат от "БСП за България" (7 юли).

Оказва се, че формацията ПП-ДБ остават без свой кандидат за поста на гуверньор на БНБ, въпреки заявките, че ще издигнат подходяща фигура. В медиите дори се завъртяха имената на Даниел Лорер и Андрей Гюров. 

Изборът на ръководител на Българската народна банка се очертаваше като спорен, тъй като двете съвместно управляващи коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС бяха категорични, че ще подкрепят различни личности. Той се оказа ябълката на раздора по време на кабинета на "Петков", когато партньорите ПП и ИТН заложиха на двама различни кандидати - Андрей Гюров и Любомир Каримански и това се оказа една от причините за падането на правителството.

От ПП-ДБ вече многократно заявиха, че не подкрепят номинацията на Димитър Радев, но след като до момента не са посочили име, май новият управител, ще е старият. Предстои да видим дали ПП-ДБ ще подкрепи кандидата на партньорите в управлението. Ако партиите не се обединят около един от кандидатите, то Димитър Радев пак ще остане шеф на БНБ. 

На 23 юни Народното събрание прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, според които предложенията за кандидати за управител на БНБ се правят от парламентарни групи в 14-дневен срок от приемането на правилата. По-дългият срок бе приет след преразглеждане на първоначалното решене, с което кандидатури трябваше да се представят в рамките на 7 дни.

При гласуването на кандидатурите в пленарната зала за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове "за". Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор. 

Това е трети пореден опит за избор на управител на БНБ след неуспешни процедури в 46-ото и 47-ото Народно събрание, а предходният парламент дори не започна такава.