0

П ромени в Наказателния кодекс (НК) и Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) ще обсъдят депутатите в правна комисия днес. Поправките в двата общи законопроекта бяха внесени от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, а в понеделник има извънредно заседание на парламента. За целта председателят на Народното събрание Росен Желязков прекъсна ваканцията на депутатите.

Вчера той потвърди, че от началото на септември Народното събрание се мести в сградата на бившия Партиен дом, изтъквайки като предимство това, че организацията ще е много по-оптимална, защото на едно място ще бъдат и комисиите, и парламентарните групи, и ръководството на парламента, а има и доста по-съвременни и добри условия за работа.

Завишаване

Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до осем години затвор, предвижда законопроектът. До момента наказанието бе до шест години лишаване от свобода. Домашното насилие ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е друга поправка в ЗЗДВ.

„Заменянето на фактическото съпружеско съжителство с понятието "интимна връзка" в Закона за защита от домашното насилие е прах в очите на обществото, коментира бившият главен прокурор Иван Гешев. Според него промяната на една формулировка с друга няма да реши проблема с домашното насилие.

Относно случая с момичето с около 400 порезни рани и бурната обществена реакция срещу домашното насилие при законовите промени трябва да се стъпи върху фактическото съжителство. Това мнение изрази адвокатът Емил Георгиев, член на сдружение „Правосъдие за всеки”.

Разграничаване

Както „Телеграф“ писа, във вторник организацията се разграничи от промените в конституцията. Пред Nova News Георгиев подчерта, че основният принос на „Правосъдие за всеки“ е бил в частта за главния прокурор и за ВСС. „Нямаме отношение към темата, която дойде по-късно - за промяна на Националния празник на 24 май, за отпадане на служебните правителства, за мандатността на кметовете“, коментира Емил Георгиев. Той подчерта, че внесеният проект за промени в конституцията цели укрепване на съдийското самоуправление чрез изпълнение на международните стандарти и чрез бъдещата колегия във ВСС. „Стремежът е тя да има мнозинство на съдии, избрани от съдии – професионална квота. Този съдебен съвет следва да се състои от 15 души, като 8 от тях се избират пряко от съдиите. Това е сериозно мнозинство и така трябва да бъде. Останалите са парламентарна квота плюс двамата председатели на Върховния съд. За прокурорската колегия целта бе по-различна – там парламентарната квота да има превес и да се намали влиянието на главния прокурор. Запазва се водещата роля на главния прокурор – той ще председателства заседанията, ще определя дневния ред. Запазва се и продължителността на мандатите на съдиите на върховните съдилища”, каза Георгиев.