0

В исокотехнологична лаборатория за космически науки бе открита днес официално във Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна. Сред гостите на тържеството бяха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, кметът на града Благомир Коцев, офицери и бизнесмени. 

БТА

Оборудването на лабораторията е осигурено от „ЕндуроСат“ ЕАД. Директорът на компанията Райчо Райчев посочи, че до момента с такава е разполагал само Софийският университет. Лабораторията във Варна е значително по-голяма и в нея могат да се обучават едновременно до 50 души. Тя разполага включително с настолен сателит с цялата необходима авионика, както и със софтуер за оперативен контрол, който позволява да се следят данни на живо.

Райчев допълни, че в лабораторията ще се обучават приетите по новата магистърска програма на ВВМУ по космически инженеринг и технологии, която ще стартира през октомври тази година.

БТА

Освен модерната техника, компанията е осигурила на Морската академия и наземни станции, които могат да комуникират със сателити в нискоземна орбита. По думите на Райчев в лабораторията ще се работи с данни от сателити на фирмата. Компанията вече подготвя списък с международни експерти, които да идват във Варна като лектори по магистърската програма. Освен това нейни инженери, създатели на технологиите, ще се занимават с упражненията на студентите.

Предстои с аналогични лаборатории да разполагат и Висшето военновъздушно училище, както и Техническият университет в София.

Контраадмирал Михайлов коментира, че създаването на лабораторията е огромна крачка напред за Военноморските сили. По думите му възможностите за наблюдение вече ще бъдат в съвсем различно измерение, а данните ще могат да се ползват в много широк спектър от задачи. От изключително значение е, че лабораторията позволява подготовката на собствени кадри, изграждането на способности за анализ на това, което се наблюдава, както и за планиране на мисии, допълни Михайлов.

БТА

Министър Стойчева изрази позиция, че лабораторията е част от превръщането на добрите идеи в дела и благодари на „ЕндуроСат“ за новаторското за страната ни бизнес поведение и реализирането на политики, които позволяват България да застане на картата на възникващите технологии.

Стойчева припомни, че министерството предстои да реализира програма за насърчаване на взаимодействието между науката и бизнеса. Тя допълни, че през настоящата година страната ни е увеличила вноската си като кооперираща държава към Европейската космическа агенция, което ще позволи по-високо финансиране по тръжните процедури.

* Източник: БТА