0

Е два 3556 врабчета живеят у нас. Популацията им е драстично намаляла през последните две десетилетия. Това показва 19-годишно проучване, което включва широкоразпространените видове птици в България. Домашното врабче е в категорията на намаляващите видове. Броят на едни от най-разпознаваемите птици у нас е намалял с цели 52% от началото на преброяването им през 2005 година до момента.

Фактори

В редица големи европейски градове врабчетата са намалели драстично или дори са изчезнали напълно. Причините за това са презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, нарастването на шума в градовете и др. Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем“, обясняват от Българското дружество за защита на птиците.  Най-много врабчета -  240 на брой, са преброени близо до с. Атолово, Ямболско. Другите места, в които са отчетени много пернати, са Шумен и Плевен.

За осма поредна година ще се проведе кампанията „Ние броим врабчетата“, за да помогне в установяването на трайните тенденции в популациите на видовете врабчета у нас, както и на причините за тези тенденции. В България се срещат пет вида от тези пернати. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското, скалното, испанското и италианското врабче.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 3556 врабчета. Тази година броенето ще се проведе на 27 април.

Легенди

Врабчето живее близо до човека повече от 10 000 години. Затова малките птички биват вплитани в легендите и преданията, изкуството и литературата от древността до днес.  Древните египтяни вярвали, че врабчетата са тези, които пренасят душите на хората в отвъдното. В древногръцката митология те са били свързвани с красивата богиня на любовта Афродита. Римляните вярвали, че нараняването или убиването на врабче носи лош късмет или нещастие.