0

С ребърният медалист от Международната олимпиада по география Денис Урумов е изработил карта за неопитни хижари. На нея младежът нанася всички хижи на надморска височина до 200 метра.

Как

За име на хумористичната карта ученикът избира „Искам на хижа, но без планина“. За направата й е използвал софтуера QGIS, OpenStreetMap и книга на хижите в България, сподели пред „Телеграф“ дванадесетокласникът в столичната 91-ва немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. Подготовката за направата на подобни карти Урумов придобива благодарение на онлайн обучение, към което го насочва учителката му по география. То се провежда веднъж в седмицата, когато обсъждат различни аспекти на софтуера – как се използва, какви възможности предлага, наскоро са започнали да учат и някои от езиците на програмиране, за да могат да разбират най-елементарните кодове. „Софтуерът е полезен. Хората не смятат, че географията е приложима наука, но съчетана с информатиката, е. Така мисля да направя и за висшето си образование – да комбинирам географията с друг предмет. Смятам, че колкото по-мултидисциплинарен е човек и колкото повече различни посоки владее добре, ще е толкова по-полезен. Няма лошо да си специалист само по география, но ако я комбинираш с нещо друго, може да си още по-полезен“, смята ученикът.

Идеи

Младежът се обучава от шест месеца и има различни идеи за карти. Част от тях вече е реализирал. Картата „Приходи от нощувки в местата за настаняване за 2021 г.” класира Урумов на трето място в картографския конкурс „Данните говорят в карти“. От нея се вижда ясно, че областите с повече курорти имат повече приходи, обясни ученикът. Има и карта, която илюстрира на колко градуса кипи водата на различни места у нас. Причината за разминаванията е, че на всеки 100 метра има отклонение в градусите. За да реализира идеята си, медалистът използва карта на България, на която е отбелязана височината на всяка точка и специална формула от интернет. На изработената от него карта се вижда ясно, че по най-високите места температурата на кипене на водата не е 100º, а 90º. Атанасовското езеро край Бургас пък е разположено на 1,5 м под морското равнище и там водата кипи при температура над 100º. Урумов има и идеи за други разработки. Сред тях е да направи карта, която да показва колко време би ти отнело да стигнеш до най-близката болница или спешно отделение от мястото, на което се намираш.

Софтуерът съкращава времето за изработка

Времето за изработка на една карта зависи от темата. С помощта на софтуера средно трябват по около 2 часа, защото след направата й тя трябва и да се оформи. Прави се легенда, измисля се заглавие, трябва да има мащаб, северна стрелка да се знае къде е северът на картата за ориентир на посоките. „Това понякога отнема повече време от направата на самата карта. Целта не е просто да направиш една карта. Идеята е да бъде направена така, че дори най-обикновеният човек да я разбира, да му стане интересно, а не просто да направиш карта, която може да не му е полезна, защото ще му е трудно да я разчете“, сподели Урумов. Ученикът подчерта, че е важно и дизайнът да не бъде лош. Системата улеснява в пъти работата. „Представете си картата с курортите да трябва да се направи на ръка. Това означава да се провери всеки един курорт отделно къде се намира, да се въведе на картата на хартия, да се оцвети, да се измислят символи. Това отнема 2-3 часа на компютър, дори по-малко, ако си специалист в сферата“, обясни медалистът. Освен това, ако нещо се обърка, не трябва да се прави всичко наново, а просто се отменя грешната стъпка.

Повишава дигиталната грамотност

Ученикът сподели, че обучението му е помогнало да повиши дигиталната си грамотност. Знае как да си оправя файловете на компютъра, как да използва различни софтуери и приложения. Когато има достатъчно задълбочени знания, иска да може да ги предаде на следващото поколение, което проявява интерес по темата. Например на по-малките класове от гимназията му, ако има желаещи. Урумов допълни, че заниманията са включени в един от модулите му по география в 12-и клас, тъй като я изучава като профилиращ предмет. „Това е супер, но не знам дали ще можем да правим всичко това на компютър, особено с 40-минутни часове. Смятам, че в училище ще има време за основните неща. Ако искаш да се занимаваш сериозно, трябва да е извънкласно“, каза още ученикът.

.

 .
Денис Урумов