0

Р аботещи в магазини и офиси викат инспектори от Главна инспекция по труда заради жега на работното място. До края на миналата седмица в ГИТ са постъпили 38 сигнали във връзка с работа при високи температури, съобщиха от „Телеграф“ от ведомството. Прави впечатление, че всички получени сигнали са от работещи на закрито – в търговски обекти, колцентрове, предприятия от различни икономически дейности, офиси и др. Инспекторите по труда извършват проверки при всеки получен сигнал и дават предписания как да се подобри микроклиматът.

Градуси

От ГИТ припомнят изискванията за температурата на работното място според специалната наредба:  за лека физическа работа от 22 до 25 градуса; при средно тежка физическа работа от 20 до 23 градуса, а при тежка физическа работа градусите са от 18 до 21. Тези стойности се прилагат при климатизирани помещения по смисъла на наредбата. В останалите случаи, когато поради технически или технологични причини не е възможно да се осигури спазване на оптималните гранични стойности, се прилагат следните допустими стойности: не по-висока от 28°C – за лека и средно тежка физическа работа и не по-висока от 26°C – за тежка физическа работа. По изключение в определени случаи при много висока външна температура тази стойност може да бъде съответно до 33 градуса или до 31 градуса.

Освен по сигнали инспекторите по труда проверяват дали се спазват изискванията за микроклимата и в рамките на текущата си контролна дейност. При установяване на нарушения на работодателите се дават задължителни за изпълнение предписания. Най-често те са за създаване на подходяща организация на работното време, включително осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност, осигуряване на места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, както и за осигуряване на климатици.

Конфликт

Често обаче климатикът става причина за спорове в офиса – някои колеги искат той да бъде включен, други твърдят, че им духа и се разболяват. Когато има такъв проблем, трябва да се обърнете към специалистите по човешки ресурси или към прекия ръководител. Може да се потърси и мнението на службата по трудова медицина, с каквато всеки работодател трябва да има договор. Специалистите по човешки ресурси трябва да се опитат да изгладят отношенията и да намерят компромисен вариант, коментира пред „Телеграф“ Жасмина Саръиванова, юрист по трудово право и експерт в център „Защита на работодателските интереси“ в Българската стопанска камара. Може да се реорганизира работата, за да се поддържа и добрият психоклимат – в едно помещение да бъдат преместени онези служители, които не понасят по-ниски температури, а тези, които обичат по-хладни условия, да бъдат събрани в друго помещение. Но най-добре е тези работещи, които имат конфликт за температурата, първо да поговорят и да се опитат да изгладят проблема помежду си, съветва Саръиванова.

И докато на закрито служителите имат проблем само с включването на климатика, работещите на открито, които са най-уязвими при екстремните температури, изместват работното си време  по хлад, за да не пострадат в екстремните жеги. Работодателят има цялата отговорност за здравето и безопасността на работниците по време на работа, затова при обявени високи температури той е длъжен да предприеме мерки за минимизиране на рисковете. Такива мерки задължително трябва да бъдат предприети и при работа на открито, особено когато от Националния институт по метеорология и хидрология са подадени червен или оранжев код за опасни климатични явления, посочват от ГИТ.

Графици

В екстремните жеги работата на полето започва преди зазоряване, а по строежите - в 6 часа.

В нашето стопанство сме установили такъв график, че започваме работа в 4 часа сутринта и свършваме в 12 часа, преди най-големите жеги, каза пред „Телеграф“ крупният земеделски производител от Пловдивско Красимир Кумчев. По думите му след 12 часа е невъзможно да оставиш хората да работят на екстремни температури.  Ако няма жеги, обичайното работно време е от 7 до 15 часа. На работещите на полето освен това се осигурява и много вода, те задължително си слагат шапки.

Реорганизация на работата има и в строителството. Бригадите, които изпълняват грубия строеж, започват в 6 часа и работят до 14,30. Отделно доставяме минерална вода на обектите, каза Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Спираме работа, ако е застрашено здравето ни

„Нека работодателите да бъда внимателни и ако до тях достига информация от страна на работещите за дискомфорт и неблагоприятен микроклимат на работното място, трябва да предприемат технически и организационни мерки, за да минимизират рисковете за здравето и безопасността на своите работници“, съветват от ГИТ. Оттам припомнят, че законодателят също е предвидил възможност за работника да откаже изпълнението или да преустанови работа, когато възникне сериозна и непосредствена опасност за живота или здравето му. „Когато става въпрос за здравето на хората, моето мнение е, че това трябва да има предимство пред останалите изисквания, защото здравето е основната ценност“, коментира и Жасмина Саръиванова. По думите й работещите също трябва да се съобразяват с горещините и  да следват препоръките на работодателя и на службите по трудова медицина. Ако чувстват неразположение – световъртеж, главоболие, задължително трябва да уведомят ръководителя си.