0

П ри силен интерес, въпреки ниските температури, стартира продажбата в БНБ на последната за годната възпоменателна монета с тема "Цар Калоян". Макар броят на хората на опашката видимо да не бе толкова голям, колкото при пускането в обращение на монетите, свързани с актрисата Стоянка Мутафова и революционера Гоце Делчев, е имало чакащи още от късния неделен следобед, научи БТА от разказите на граждани, наредили се пред сградата на централната банка.

Всички, които желаеха да се сдобият с монетата от серията "Средновековни български владетели", трябваше да се запишат в списък, който към средата на деня събра имената на няколко стотин души пред БНБ.  

Първите закупили монетата към 8:40 ч. я показваха на по-нетърпеливите от опашката, като повечето от чакащите оценяваха положително нейния дизайн и изглед.

Сребърната възпоменателна монета, която е с частично позлатяване, може да бъде закупена и от Касовия център на централната ни банка, който се намира на ул. "Михаил Тенев" 10.

Цената на монетата е 114 лв., а тиражът й е от 5000 бройки, който е относително голям спрямо последните емисии от серията с български владетели.

Лицето на монетата (аверсът) показва позлатен медальон с изображение на оловен печат с името на цар Калоян; над него горе - емблемата на БНБ с годината "1879" върху лентата долу, а встрани и под него във вътрешен кръг, отделен със зрънчест пръстен - номиналната стойност "10 ЛЕВА" и годината на емисията "2022"; околовръст надпис "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА".

Гърбът на монетата (реверсът) показва изображение на цар Калоян със стилизиран скиптър. В горната част околовръст пише "СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДАТЕЛИ", а долу - "ЦАР КАЛОЯН"

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) може да закупи от касите на Българската народна банка само по една монета, независимо дали купува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

В информационната диплянка към монетата е записано, че за първи път името на Цар Калоян (Йоан) се споменава във връзка с подписването на Ловешкия мир през 1187 г., по силата на който той прекарва две години като заложник в Константинопол, но успява да избяга. Когато се завръща, цар Асен, а след неговото убийство и наследникът му цар Петър го назначават за "помощник в държавните дела".

Когато и Петър става жертва на заговор, Калоян изпреварващо отстранява заговорниците и през 1198 г. е коронясан за цар. С твърда ръка той потушава бунтовете на болярите и утвърждава царската власт. С множеството водени от него успешни битки и международни договори Калоян извоюва международно признаване на възобновената българска държава и обединява под скиптъра си земите, населени с българи. Външната му политика го превръща в най-успешния български владетел през Средновековието, а действията му го характеризират като силна личност, отличен пълководец и изключителен дипломат и държавник.

Разбиването през 1205 г. край Одрин на кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход и вземането в плен на латинския император Балдуин I Фландърски са апогеят на неговото управление.