1

З аради ниското ниво на знанията в училищата бъдещите първокурсници по медицина ще влизат по нови правила от учебната 2025/2026 година.

Те са разписани в промените на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“ за образователно-квалификационна степен магистър, които са качени за обществено обсъждане до 29 август.

Съгласно тях състезателният бал ще се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Когато такава оценка липсва, балообразуваща е оценката по български език и литература от дипломата за средно образование или оценката от дипломата за средно образование по официалния език на държавата, в която е завършено средното образование”. 

Мотиви

Служебният здравен министър д-р Галя Кондева пише, че причина за предложенията й са пониженото ниво на знанията, уменията и компетентностите на новоприетите студенти по медицина, дентална медицина и фармация.

Според нея това се дължи на ниското равнище на учебното съдържание по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда в общообразователната подготовка за първи гимназиален етап, по които се провеждат конкурсните изпити, определени в единните държавни изисквания по дисциплините.

Ако те останат само върху материала по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап, това ще доведе до значително понижаване на нивата на знания и значителни разлики в нивата на теоретична подготовка на новоприетите студенти, което ще затрудни екипната работа помежду им, пише още Кондева в мотивите си.

„Необходимо е обаче в учебното съдържание за приемните изпити по биология и химия да бъде включен материалът и от профилиращата подготовка освен този от общообразователната подготовка на учениците по двата предмета, тъй като познавателните равнища на изучаване на основните понятия по биология и химия в общообразователната подготовка са ниски, което води до затруднения при изучаване на част от предметите в медицинското образование (химия, биология, биохимия, анатомия, физиология, фармакология и др.)“, добавя още тя. 

Затруднения

С новите критерии ще се премахнат и затрудненията за кандидатстване по специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ за кандидат-студентите, завършили средното си образование преди 2022 г., чуждестранните кандидати, както и на българи, завършили средното си образование в чужбина, тъй като при тях липсват оценки по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап, които съгласно действащите наредби участват като балообразуващи в състезателния бал от учебната 2025/2026 година.

С промяна в наредбата се актуализират и задължителните учебни дисциплини по специалност „Дентална медицина“, като се добавя задължителна учебна дисциплина „Дентална имплантология“ с хорариум 90 часа.