0

Н ационалният институт по метеорология и хидрология окончателно премина под шапката на Министерството на околната средата и водите. Това се случи с промени в Закона за водите, които бяха подкрепени от 134 гласа от коалицията и партия „Възраждане”. Депутатите от ГЕРБ-СДС не гласуваха предложението. 7 народни представители на ДПС се обявиха против, а 3-ма се въздържаха.

Националният институт по метеорология и хидрология окончателно премина под шапката на Министерството на околната средата и водите. Това се случи с промени в Закона за водите, които бяха подкрепени от 134 гласа от коалицията и партия „Възраждане”. Депутатите от ГЕРБ-СДС не гласуваха предложението. 7 народни представители на ДПС се обявиха против, а 3-ма се въздържаха.

Първоначално прехвърлянето на НИМХ към МОСВ бе предвидено да стане с преходните и закючителните разпоредби на Закона за бюджета. За да прекратят тази практика, депутатите направиха извънредни предложения на това да се служи чрез промени в Закона за водите, които вече бяха приети на първо гласуване в зала. Това предизвика спорове между депутатите преди две седмици, когато депутатите успяха да приемат само първите три параграфа от предложение промени в Закона за водите.

НИМХ запазва цялото си имущество, архив, право да обучават докторанти по акредитирани програми, да членува в национални, европейски и международни организации. До два месеца от обнародването на промените екоминистърът може да предприеме и промени в правилника на устройството и дейността на института. По време на дискусиите депутатът от ИТН проф. Андрей Чорбанов дори му да бъде изготвен правилник, който да регламентира на кого НИМХ да представя научната си дейност, тъй като на сайта им в момента нямало такава информация.

По време на разглеждането на промените депутатът от ИТН Ива Митева предложи да бъде регламентирано, че институтът няма да изпълнява дейности на изпълнителната власт. Тя посочи, че това е било описано в закона за бюджета от 2019-а, с който НИМХ премина под шапката на МОН, след като искаше да излезе от структурата на БАН. „Това е научна организация, тя няма как да осъществява такива функции”, мотивира предложението си Митева. Окончателно гласуваният текст от депутатите гласи, че „Националният институт по метеорология и хидрология е национална научна организация за осъществяване на оперативни дейности в областта на метеорология, хидрологията и агрометеорологията, както и за научни изследвания и научно-приложна, иновативна и образователна дейност. Националният институт по метеорология и хидрология и национална хидрометеорологична служба на Република България не изпълнява функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт”.

Екоминистърът Борислав Сандов обясни, че при прехвърлянето на НИМХ към МОН през 2019-а научната организация не е изпълнявала функции във връзка с изпълнителната власт. „В МОСВ ще изпълнява такива функции, но ако текстът остане така ще се случва своеобразен инхаус. Министерството ще плаща едни пари на института за една дейност, която той ще осъществява, ще връща обратно в министерството на дирекция „Води” и тя, осъществявайки изпълнителната власт, ще докладва тези функции”, заяви той. По думите му с промените се сменя само принципалът. „Ако трябваше аз да внеса и предложа този проект, щях да предложа промени. Защото мисля, че дейността на този институт може да бъде по-адекватна. На този етап това явно няма да се случи. Надявам се по-скоро чрез диалог с колегите от НИМХ да достигнем до синхрон с това, което ние правим като изпълнителна власт и това, което те ще правят като научна организация, която обаче провежда и приложени изследвания, част от които да служат за дейността на изпълнителната власт”, заяви той. Сандов изрази надежда поне да се оптимизират някой административни разходи, защото всичко ще се случва под една институция.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС изрази несъгласието си с предложението на Митева, че не трябва да обслужва изпълнителната власт.

Редакционната промяна все пак бе приета от депутатите и бе гласувана след това.

От ГЕРБ-СДС предложиха генералният директор на НИМХ да не се назначава от министъра на околната средата и водите. Красимир Вълчев даде за пример как научният съвет може да предлага предложения, но министърът да ги отхвърли. Така това ще съответства на двойния им статут. Бившият екоминистър и депутат от ДПС Джевдет Чакъров припомни, че когато той е бил на чело на МОСВ също е имало опит НИМХ да мине под шапката на ведомството, но тогава това не е било допуснато. „След като ще бъде прехвърлена тази структура, подкрепям колегите, които се изказаха, че НИМХ трябва да запази статута си на научна структура и да функционира в такъв формат. Затова от ДПС и аз подкрепяме това да бъде по този начин. Директорът трябва да бъде предложен от научният съвет. Беше добре да чуем аргументи, че ще се подобри дейността на НИМХ. Ако не е приеме научният съвет да предлага, отиваме в другия вариант – НИМХ да бъде като другите структури на НИМХ и да е изцяло ведомствена и подчинена на министъра”, заяви депутатът.

Сандов обаче не категоричен, че предложенията от ГЕРБ не биха били полезни според него и изрази несъгласието си с тях. „Ако министърът няма отношение към този институт, аз не мога да влияя по никакъв начин на процесите. Представете си, че по някаква причина директорът вече не е директор и научният съвет не предлага нов. Ние оставаме във висящо положение. Ще се съобразяват с всички решения на научния съвет към института, но мисля, че чисто формално министърът би трябвало да освобождава и назначава директора”, смята министърът на околната среда и водите.

Депутатите не приеха предложението и то не влезе в крайния вариант за гласуване промените в Закона за водите.