0

Р азликата между вас и мен е, че аз съм напълно независим. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на днешния блиц контрол в парламента в отговор на въпрос на Мустафа Карадайъ от ДПС. 

Депутатът от движението излезе на трибуната и посочи, че в интервю за чуждестранна медия Петков е посочил, че в основата на общата политика на правителството е борбата с корупцията и олигархията. Той допълни, че премиерът е определил народният представител от ДПС Делян Пеевски като “олигарх и медиен магнат”. Попита какво означават тези понятия за Петков и с какви доказателства разполага той, за да защити тази своя теза. “За огромна част от обществото и западни издания не Пеевски, а Иво Прокопиев е истинският олигарх, медиен магнат и монополист”, посочи Карадайъ. 

Той изтъкна и твърденията на премиера, че

Пеевски задкулисно е контролирал Борисов като министър-председател.

“Обаче хората много добре знаят, че говорят, че вие сте марионетка на Иво Прокопиев, по ваш образ и подобие ли търсите покровител и на г-н Борисов?”, попита Карадайъ. 

Това предизвика остра реакция от Кирил Петков. “Стоя пред вас и се чудя какъв е смисълът на такава институция, когато се задават такива въпроси. Целта на блиц контролът е да се информираме за политиката на правителството и стратегиите за България, а не за да се отправят обидни думи към българските институции. Разликата между вас и мен е, че аз съм напълно независим”, отсече премиерът. 

"Смисълът на парламента е дълбок и истински. В началото на 90-те г., когато правихме СДС, нашите американски приятели ни бяха пратили хора от демократическия институт. Един от високопоставените американци ни, тогава сенатор, каза - вижте скъпи приятели, в Капитолия има политически виц: ако нещо върви като пате, крачи като пате, крещи като пате, то е пате. Г-н премиер, ако повтаряш опорките на Прокопиев, назначаваш хора на Прокопиев, изводът е пате. Това е.", отвърна му Йордан Цонев от ДПС.

Иначе на въпрос от ГЕРБ-СДС относно подписания меморандум с "Джемкорп", Петков заяви, че това

не е меморандум, а писмо за намерение за инвестиция у нас

и няма по никакъв начин задължителен ефект. В момента компанията няма руски инвеститори, каквито съмнения се появиха. Той увери, че в момента се провежда проверка на инвеститорите 5 години назад и няма да бъдат подписани никакви договори, докато тя не приключи.

Той обаче не отговори по същество на въпроса на депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова. Тя поиска да узнае с коя Джемкорп е подписан меморандума, който впоследствие бе уточнено, че не е такъв. “Става въпрос за “Джемкорп Кепитал Мениджмънт” или за “Джемхолд Холдингс Лимитед”, която е офшорка, регистрирана в Джърси? Документите показват, че е свързана с офшорка на Бахамите и с компания в Женева”. Трифонова след това излезе с друго питане - дали Асен Василев е получавал в офшорна сметка средства от “Джемкорп”.

“Този отговор е лесен - не”, отвърна ѝ премиерът. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ заключи, че не е имало нито един отговор относно поставените от парламентарната група въпроси. “С радост отбелязахме, че днес на блиц контрол присъства Кирил Петков и вицепремиерите, това не се случи миналата седмица. Но е редно да уведомите министър-председателя, че неговото присъствие тук не е просто за цвят или за да може колегите да го питат за психическото му състояние, а за да отговаря на въпроси от парламентарната трибуна”, заяви тя. 

Председателят Никола Минчев обаче отвърна, че за първи път се прави извънреден блиц контрол поради невъзможността премиерът и неговите заместници да участват на редовния. “Телеграф” припомня, че миналата седмица, когато по правилник той трябваше да се състои, се явиха само вицепремиерите Корнелия Нинова и Гроздан Караджов. Минчев подчерта, че през 44-ото НС не е имало практика да се провежда такъв контрол, а през 43-ото е имало само 20. От тях бившият премиер Бойко Борисов е присъствал едва на 9.

Група под командването на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Митев

се намира в украинския пристанищен град Мариопул със задачата да изтегли блокираните на кораб там български моряци. Това стана ясно от отговор на премиера Кирил Петков на въпрос от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

В понеделник и вторник имаше утихване на огъня и групата бе готова да влезе, но капитанът каза, че не може да поеме отговорност за живота на екипажа в този момент, допълни Петков. Ген. Венев пък държал връзка с воюващите за града руснаци и украинци. Проблем било, че украинската съпротива в района на пристанището е откъсната от своето командване и няма комуникация с тях.

“Между кораба и пристанището има 260 метра, за които се води бой. Тази сутрин докато говорех с капитана три руски танка влязоха в зоната, за да атакуват скривалището на 100 украински войници. Единият танк бе унищожен и капитанът прекъсна разговора”, заяви пред депутатите Кирил Петков. Българските моряци имат храна за още 8-9 дни.

По отношение на твърденията на ИТН, че премиерът има задкулисни договорки за отмяна на ветото срещу приемането на РСМ в ЕС, Петков отговори, че като премиер

няма нито правото, нито ще се опитва да прави каквито и да било договорки. 

"Имаме рамкова позиция, декларация. Всяко едно решение трябва да се случи с гласовете не само на управляващите, но и на опозицията. Няма да се вземе каквото и да било решение без Народното събрание", каза Петков. Трябва да сме сигурни, че всички права на българите в РСМ са спазени и преговорната рамка ще допринесе за това добросъседство, категоричен бе той.