0

Р ежисьорът Максим Генчев ще поведе нов вариант на мъжкото хоро в центъра на София, обяви самият той. То обикновено се играе в ледените води на Тунджа в Калофер на Богоявление, но сега юнаците ще го направят на столичния булевард „Витоша“ по случай излизането на филма „Ботев“.

„На 2 март от 18.00 ч до 18.40 ч по „Витошка“ ще пищят калоферски гайди! Не е протест, а шествие в чест на премиерата игралния филм „Ботев“! Моля родолюбците да се хванат с нас на мъжкото хоро! Бог с нами! Амин“ - написа в социалните мрежи Максим Генчев. Освен че Христо Ботев е роден в Калофер, от няколко години и режисьорът е свързан с града заради лентата си.

В нея той е снимал двама от най-известните кметове в Подбалкана – Румен Стоянов, който е начело на Калофер вече трети мандат, и Иван Иванов, бивш градоначалник на съседното село Васил Левски, когото всички уважават заради неговата етичност, сърдечност и начетеност. Стоянов е в ролята на Перо Македонеца, близък приятел на войводата. Самият кмет свири на гайда и тъпан и често събира на музикални вечери елита в района в лицето на Ибряма и Младен Малаков. Сам организира и участва с гайдарския състав на Калофер, който ще огласи центъра на София днес.

На Мъжкото хоро в Калофер миналата година се случи нещо неочаквано. Въпреки призивите на кмета хорото да не се играе заради пандемичните ограничения, на 6 януари се събраха много мъже и младежи, които спазиха традицията въпреки мерките.

След това Румен Стоянов получи акт от полицията и глоба като организатор на проявата. А когато това стана известно, от цялата страна започнаха да пристигат пари по пощата и запитвания за номер на банкова сметка - народът поиска да плати глобата, но Мъжкото хоро да го има.

Тогава кметът светкавично реши - парите да бъдат насочени в сметката за филма, посветен на Христо Ботев. За няколко седмици се събраха 120 000 лева, с които Максим Генчев продължи да снима спокойно. „Ботев“ проследява събитията от 1876 г., когато вестникарят и учител Христо Ботев захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя.