0

З везден дъжд ще падне по Коледа. Последният за годината метеорен поток Урсиди се наблюдава през ясните и мразовити зимни нощи. Той е активен и по време на Рождество. Звезден дъжд ще се сипе от 17 до 26 декември, а максимумът му ще е на 22 декември, когато принципно могат да се видят около 10 средно бързи метеора за час. По време на пика тази година обаче пълната Луна ще попречи на наблюденията.

През декември ще наблюдаваме и още един високо интензивен метеорен поток - Геминиди. Падащи звезди ще има от 4 до 17 декември, когато Земята прекосява метеорни роеве, отделили се от астероида 3200 Фаетон. Максимумът на потока ще бъде на 14 декември около 9 часа. Това означава, че от нашата страна е най-добре да се провеждат наблюдения в последните часове на нощта на 13 срещу 14 декември, отбелязва физикът Пенчо Маркишки в изданието „Гид на любителя астроном“. През същата нощ Луната ще залезе в 3 часа и 4 минути за София със 78% осветен диск и до сутринта условията за наблюдение ще бъдат отлични. Международната метеорна организация (IMO) предвижда най-висока активност за годината именно на този поток. Очакват се около 150 метеора за час при идеални условия за наблюдение.

И комета ще озари небето през декември. Небесното тяло 67P/Чурюмов-Герасименко се показва веднъж на всеки 6-7 години. Българи, които обитават родната база на Антарктида, пък ще могат да се любуват на слънчево затъмнение на 4 декември. То ще се наблюдава от най-южните ширини на Земята. Затъмнението ще се вижда като частично слънчево от Южна Африка, южните части на Атлантическия океан и Антарктика. Пълно закриване на слънчевия диск от Луната ще се наблюдава само от Антарктика. То ще бъде видимо от о-в Ливингстън, където се намира нашата антарктическа база „Св. Климент Охридски“. От там затъмнението ще се наблюдава като частично слънчево, с много голяма фаза. На 4 декември в 09:18:47 ч. българско време около 95% от площта на слънчевия диск ще бъдат закрити от Луната.