0

И скате да пуснете няколко звездни снаряда в небето на партито си? Това не може да стане без разрешението на районните кметове в големите градове на страната.

Проверката на „Телеграф“ показа, че в София, Варна, Бургас, Пловдив кметовете твърде рядко разрешават пукота в небето. Има само няколко случая на разрешения и те засягат основно събития в паркове и градини. В някои от софийските райони „Илинден“, „Надежда“, както и в „Средец“ например, няма нито едно искане. В „Триадица“ са само 4, а в „Изгрев“ – 2. Столична община, където се внасят заявленията за фойерверки, пускани от професионалисти за трите летни месеца, са разрешени 18 събития.

Парк

„Заявленията в „Триадица“ са само 4, всички бяха за територията на Южния парк, първа част, която е около НДК. По всички има постановен отказ. Имаме това право. Аз самият имам публично оповестена позиция, че не бих одобрил нито едно разрешително и се съобразявам с тази линия“, коментира за „Телеграф“ кметът на района Димитър Божилов. Кметът на „Изгрев“ д-р Делян Георгиев пък е дал разрешение за две сватби. Той смята, че не е необходимо да се отказва, ако са спазени всички изисквания. Районната администрация обаче няма възможност да следи дали няма нелегални фойерверки нощем, най-малкото защото контролът трябва да се упражнява късно вечер. Няма постъпили заявления и в „Слатина“, както и сигнали за пускане на пиратки, посочи и кметът на района Георги Илиев, което обаче не означава, че никога те не се случват.

Практика

Светещи фиести, придружени с пукот и гърмежи, се чуват и виждат във всички квартали на големите градове, особено в петък и събота вечер. Канонади има и на морето. Оказва се, че ограниченията не важат за заведенията, тъй като те са регламентирани по Наредбата за търговската дейност. Тоест там си гърмят за всеки рожден ден или някаква друг повод, който се празнува в кръчмата.

Процедура

По процедура заявката за гърмежи се подава в районната администрация. Документът се издава в 7-дневен срок, като се праща и на МВР.

Фойерверките са четири типа – F1, F2, F3, F4. Наредбата за обществения ред на столицата например показва, че са степенувани по опасност и шум. F1 са от типа на бенгалски огън и фонтан на торта, те могат да се употребяват вътре в помещенията и не е необходимо разрешение. За F2 и F3 е задължително да се пускат на открито в обширни пространства, където е безопасно и шумът не вреди на човешкото здраве. Фойерверки от категория F2 и F3 на територията на Столична община могат да се пускат само след изрично разрешение. Категория непрофесионални, без F4, което е професионална заря за големи обществени събития, фойерверките се разрешават от районните кметове. Като цяло контролът е от МВР и основните изисквания и забрани са заложени в Закона за огнестрелните оръжия, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, обясниха от големите общини пред „Телеграф“.

Новогодишни – с прозорец от 18 до 2 часа след полунощ

Голям дебат предизвика в Столичния общински съвет светещата и звукова вакханалия в новогодишната нощ. Принципно в Наредбата за обществения ред пише, че забраната за нелегални фойерверки не се прилага от 18 часа на 31 декември до 2 часа на 1 януари. Неправителствени организации направиха петиция за забрана на неконтролираното използване на пиротехника на Нова година. Мотивът бе, че силните гърмежи плашат малките хлапета, правят празника непоносим за децата с увреждания и не на последно място - животните, диви и домашни, изпитват истински ужас. Изтъква се и това, че гърмежите създават високи нива на тревожност и стрес, увеличен риск от инфаркт, обостряне на симптомите на редица хронични заболявания, психични и невротични разстройства, особено при самотни хора. Затова и Столичният общински съвет прие промени в Наредбата за обществения ред, в която се регламентира използването на пиротехнически средства.

Едно събитие, едно място, едно разрешение

„Не трябва да се позволи използването на фойерверки, било то дори и от категория F2, без изрично разрешение. Още когато представях нововъведените ограничения, разказах колко опасно би било, ако няколко души се организират и закупят фойерверки, които да бъдат използвани за един и същи празник. Ето защо въведохме правилото - едно събитие, едно място, едно разрешение”, коментира за „Телеграф“ председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Според него не следва да има изключения от правилата за определени празници, защото това би довело до опити за заобикаляне на нормативната уредба, а най-важното е да се гарантира общественият интерес и спокойствието на всички в столицата. Георгиев посочи също, че безконтролното използване на фойерверки може да доведе до физически и психически травми, замърсяване на въздуха и често причиняват редица материални щети. Това го е мотивирало да се подготви наредба за ограничаването им. “Проведохме редица обществени обсъждания с всички заинтересовани страни и правилата вече са факт. Давам си сметка, че за да станат вътрешно убеждение и норма на поведение, ще мине време. Аз лично не бих отпразнувал рождения си ден и какъвто и да е личен празник с гърмежи”, категоричен е председателят на Столичния общински съвет.