0

О ще през 70-те години на миналия век учените използвали компютърно моделиране, за да предскажат кога ще започне разпадането на обществото, съобщава LADbible.

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) разгледали модели на данни от различни фактори, като население, природни ресурси и използване на енергия, за да разберат кога ще преживеем пълен социален колапс.

Прогнозата на изследователите е, че този спад на обществото ще удари близо до средата на 21-ви век - 2040 г., по-точно.

Проучването на екипа, публикувано от Римския клуб, идентифицира предстоящи „граници на растежа“, които биха довели до индустриалния колапс.

Въпреки това, докладът не бил взет твърде сериозно и привлякъл някои подигравки, съобщава Guardian.

През 2009 г., различен екип от изследователи направили подобно проучване, което бе  публикувано от American Scientist, и заключи, че резултатите на модела са "почти точно на курс около 35 години по-късно“.

В допълнение към това, само миналата година холандският изследовател на устойчивостта Гая Херингтън също потвърди донякъде мрачните прогнози, направени в проучването.

Говорейки пред Guardian, Херингтън, която работи в мултинационалната счетоводна фирма KPMG, каза: „От изследователска гледна точка смятах, че проверката на данни на модел от десетилетия спрямо емпирични наблюдения би била интересно упражнение.

Текущите данни са в съответствие с прогнозите, направени през 1972 г., които имат по-лош сценарий за спиране на икономическия растеж в края на това десетилетие и срив около 10 години по-късно.

Тя съобщи и малко оптимистични новини пред Guardian: „Ключовата констатация от моето изследване е, че все още имаме избор да се приведем в съответствие със сценарий, който не завършва с колапс.

„С иновациите в бизнеса, заедно с новите разработки от правителствата и гражданското общество, продължаването на актуализирането на модела предоставя друга гледна точка за предизвикателствата и възможностите, които имаме, за да създадем по-устойчив свят“, каза още тя.