Р акията е лек за душата, казват старите хора, които пият редовно, но умерено. И допълват, че ракията е лек и за тялото – с нея (когато е домашна и над 40-градусова) стават страхотни разтривки, а и за илачи. Но открай време ракията се ползва и за готвене, предимно в тестени изделия и в яхнии. Но ето няколко различни от това по въпроса, видени в az-gotvia.bg.

Пълнени мекици със сирене Продукти: 1 ч.ч. брашно с връх; 2 ч.ч. олио; 1/4 ч.л. сол; 1/4 ч.л. захар; 1 ч.ч. натрошено сирене; 1/3 ч.ч. вода; 1 ч.л. суха мая; 1/2 ч.л. ракия; 1 ч.ч. олио за пържене; Приготвяне: В брашното правим кладенче и слагаме захарта, солта, маята и олиото. Добавяме към сместа 1/3 ч.ч. вода и ракията. Замесваме тестото. Покриваме го с кухненска кърпа да втаса за 40 минути. Натрошаваме сирене. След като втаса тестото го разточваме на лист. В 1/2 от листа слагаме сиренето, като го пръскаме навсякъде. После го прегъваме и режем на желани форми. Слагаме олиото в тиган и го загряваме. Пържим мекичките в горещото олио.

Мариновани пържоли Продукти: 4 свински пържоли без кост; 1/2 ч.л. червен пипер; сол на вкус; 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер; 1 ч.л. суха, ронена чубрица; 1/2 ч.л. сух розмарин; 1 ч.л. ракия или уиски; 4 с.л. червено вино; 1 с.л. соев сос; 1 с.л. зехтин; Приготвяне: Пържолите ги посолявяме и подправяме с черен пипер от двете страни. Поръсваме ги с червен пипер, суха ронена чубрица от двете страни и с розмарин. Правим смес в купичка от 1 ч.л. ракия или уиски, 4 с.л. червено вино, 1 с.л. зехтин и 1 с.л. соев сос. Разбъркваме сместа с лъжица и с нея поливаме пържолите от двете им страни. Оставяме настрана за 40 минути. Печем след това на грил тиган, който сме сгорещили. Печем пържолите от двете страни. Стават ароматни и много сочни.

Пита Продукти: 1 кг брашно; 3 яйца; 1 кубче мая; 300 мл вода; 1 с.л. захар; 1 с.л. сол; 1 с.л. оцет; 2 с.л. олио; 1 с.л. ракия; 200 г сирене; сусам; Приготвяне: Всичкото брашно го пресявам в тавата, правя си кладенче, по средата в което слагам 2 яйца и белтъка на третото (жълтъка го отделям за намазване на питката), захар, сол, оцет, олио, ракия и маята, която е предварително втасала (1 ч.л. захар, 1 с.л. брашно и малко топла водичка за втасването на маята). Добавям водата и разбърквам, докато се получи сместа. Размесвам малко и оставям около 5 минути да постои, после доразмесвам и правя тестото на руло. Разделям го на 12-тина еднакви парчета. Всяко го разточвам в кръгче и намазвам с олио и натрошавам сиренето, навивам на рулце. Връзвам на възел - и така с всичките. Накрая намазвам питата след като е втасала с жълтъка и поръсвам със сусам.

Кошнички по родопски Продукти: 200 г пилешко филе; 200 г свинско филе; 150 г печурки; 100 г кашкавал; 4 яйца; 50 мл ракия (аз използвах гроздова); черен и бял пипер; кимион; 30 мл олио; сол; За тестото: 250 г брашно; 2 яйца; 1 ч.л. оцет; 1 к.л. сол; 30 мл олио; 1 с.л. кисело мляко; щипка шарена сол; вода; Приготвяне: От продуктите за тестото се омесва средно твърдо. Разделете тестото на 5 топки и всяка топка разточете на тънък кръг. Всеки кръг се разстила по дъното и стените на малка глинена купа. Пече се на 180 градуса, до златисто, след което се отделя от нея. Месото се нарязва на ивички и се запържва. Прибавете гъбите и ракията. Варете10 минути. Махнете от огъня. С тази смес се пълни тестената кошничка. Отгоре сипете смес от настърган кашкавал, смесен с яйце. Запечете 4-5 минути. От тестото може да се отдели малка част, от която да се оформи декоративен капак за кошничките.