0

С напредване на възрастта се забавя обмяната на веществата и доста хора в напреднала възраст са с наднормено телесно тегло. Какво представлява затлъстяването – питам ендокриноложката д-р Златина Рункова. Това по нейни думи е синдром на прекомерно отлагане на мастна тъкан в тялото, което повлиява неблагоприятно здравето. Затлъстяването, наричано в медицината обезитас, е хронична болест, причинена от комплексното взаимодействие на факторите на средата, генетичните фактори и факторите на метаболизма. При затлъстяването има дисбаланс между приема и разхода на енергия. Диагнозата най-общо се поставя чрез измерване на обиколката на талията и съотношението между теглото и ръста в квадратни метри. С означението ИТМ бележим индекса на телесна маса.

Опасно

Защо затлъстяването е опасно за живота и за здравето на хората? Ето какво отговаря д-р Рункова на този въпрос: „Затлъстяването е социално значимо заболяване поради свързаните с него усложнения: преддиабетни състояния, захарен диабет тип 2, метаболитен синдром, повишение на нивата на холестерола, повишение на нивата на пикочната киселина, развитие на артериална хипертония, мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, бронхиална астма, сънна апнея, гонартроза, холелитиаза, гастро-езофагеална рефлуксна болест, чернодробна стеатоза, лимфедем, депресия и кожни екземи.

Тумори

Възможно ли е наднорменото тегло да доведе до развитието на ракови заболявания? „Да – съгласява се д-р Златина Рункова. - Трябва да знаете, че затлъстяването води до повишена заболеваемост от злокачествени тумори на хранопровода, дебелото черво, панкреаса, жлъчния мехур и бъбреците. Мъжете със затлъстяване могат да развият рак на простатата, а жените - рак на ендометриума, рак на маточната шийка и менструални нарушения. От изключителна важност е каква храна приготвяме вкъщи, за да предпазим себе си и близките си от развитие на затлъстяване, както и от свързаните с него неблагоприятни последствия”.

Баланс

Любопитен въпрос е как да се предпазим от излишните килограми. Преди всичко според д-р Рункова е необходимо спазването на здравословен и на балансиран хранителен режим, с ограничен прием на висококалоричните храни и напитки. „Препоръчвам ви намаляване на размера на хранителната порция, предотвратяване на инцидентите с неконтролирано хранене и недопускане на епизоди с прехранване”, казва ми тя. Консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци, пълноценни протеини и мазнини, варива и пълнозърнести храни. Балансираният хипокалориен режим води до по-добри резултати по отношение загубата на тегло, без значение кои макронутриенти (белтъци, въглехидрати, мазнини) ще ограничите. При този хранителен режим се препоръчва редукция на енергийния внос с около 15% до 30% дневно.

Как да отслабнем здравословно?

Всеки режим за редуциране на теглото, базиран на индивидуалните нужди на пациентите, постигащ енергиен дефицит от около 500 ккал/дневно, предполага загуба на около половин килограм телесно тегло седмично. Изключително важно е да се редуцира бавно телесното тегло. Целта е максималната редукция на телесната маса да бъде с около 1-2 килограма месечно. Дебело подчертавам, че хранителният режим следва да бъде съчетан с подходяща двигателна активност, която осигурява намаляване на обиколката на талията, подобрява мускулния тонус, повишава мускулната маса и увеличава костната маса. Освен това движението на тялото намалява артериалното кръвно налягане, подобрява обмяната на веществата, нормализира липидния профил, увеличава инсулиновата чувствителност и понижава нивата на кръвната захар. При неуспех от промяната в начина на живот (липса на редукция на тегло с около 5% за 6 месеца) може да се помисли за медикаментозна терапия и в краен случай - за бариатрична хирургия.