0

Ж ивотът на британските кралски особи винаги е бил следен с огромно внимание. Мистериозни истории за накитите на крале и кралици витаят от векове, като на корони, пръстени и обици са приписвани тайнствени сили и проклятия. 

Монарсите слагат тиари на главите си при особени поводи и в този си вид изглеждат ослепителни. Дамите в кралската фамилия обаче са изключително внимателни към бижутата, тъй като изборът им може да е се окаже знак за щастие, но и за смърт. 

Най-известният пръстен в света

Пръстенът със сапфир на британската корона е най-известното бижу в света. Напоследък пръстенът често е забелязван да блести на ръката на принцесата на Уелс - Кейт. През 2011 г. именно с този пръстен принц Уилям предложи брак на приятелката си, тогава популярна като Кейт Мидълтън. 

Пръстенът със сапфир привлича погледите, тъй като в миналото той е един от любимите аксесоари на принцеса Даяна. Същият пръстен е носен от Даяна в деня на годежа й с принц Чарлз през 1981 година. Официалната версия гласи, че принцесата сама е избрала точно този пръстен. 

Бижуто е не просто пръстен със сапфир, а символ на влизането на Даяна в британския кралски двор, както и на Кейт.

Диаманти с мистични сили

Според експерта по скъпоценни камъни Стивън Бейкър сапфирът има определени свойства и поради тази причина той е особено харесван от кралските особи. От много години се смята, че сапфирът придава мистични сили на този, който го носи.

„Кралските бижута са инкрустирани с скъпоценни камъни, за които още от Средновековието се смята, че имат мистични сили. Смята се, че сапфирът символизира преданост и лоялност, както и че помага за поддържане на финансова стабилност. Кралица Виктория, която е много суеверна, се омъжва с пръстен със сапфир. Въпреки, че подобни предразсъдъци са често срещани във Викторианската епоха, някои членове на британското кралско семейство винаги се съобразяват с тях", разказва Бейкър.

Бижутерката Райса Бейли пък посочва, че кралските особи носят някои бижута често и избягват да се появяват с други. 

„Рубините отдавна се свързват със защита, сапфирите с лоялност и преданост, а изумрудите с просперитет“, обяснява Бейли.

Древни проклятия

Короната притежава и бижута, за които се смята, че носят нещастие. Кохинор - най-известният прокълнат диамант в света също е собственост на британското кралско семейство. Мнозина се опасяват, че гигантският скъпоценен камък носи нещастие. 

Кралиците Виктория, Александра и Мария са сред монарсите позволили си да се появят с прокълнатия Кохинор на официални церемонии. Всички те са загубили деца и съпрузи преждевременно. 

Елизабет II отказва да носи корона с Кохинор под предлог, че ще предизвика скандал между Великобритания и Индия, която претендира за собствеността на диаманта.

Короната с ягодовите листа

Още едно бижу, свързвано с кралското семейство, се счита за прокълнато – короната с ягодовите листа. Тази тиара е изработена като подарък за сватбата на принцеса Алис и великия херцог Луи по проект на съпруга на кралица Виктория - принц Албърт.  Албърт неочаквано умира преди венчавката на своята дъщеря Алис. 

Короната с ягодовите листа не носи късмет и на принцеса Алис - 17 години след смъртта на баща си, тя отнася короната в Дармщат, където умира от дифтерия. Алис, която по това време е на 35 години, заразява с болестта и дъщеря си. Пет години след смъртта на Алис синът й Фридрих също напуска този свят. 

Прокълнатата корона преминава в ръцете на най-големия син на Алис - принц Ернст. Короната с ягодите носи лош късмет на Ернст. Неговата съпруга ражда мъртво момче и умира заради заболяване от коремен тиф. Ернст се жени повторно за Елеонора фон Золмс-Хоензолмс-Лих, която го дарява с двама сина. 

След смъртта на Ернст короната с ягодите е наследена от неговия син херцога на Хес Георг Донатус, който сключва брак със сестрата на принц Филип - Сесилия Гръцка. Сесилия слага на главата си короната с ягодовите листа за коронацията на крал Джордж VI през 1937 година. Нещастието бързо застига Сесилия и тя загива бременна в осмия месец в самолетна катастрофа заедно със съпруга си и три от децата им. Короната е намерена непокътната сред отломките на летателната машина.  

Короната с ягодовите листа е носена и от императрица Александра Феодорова Романова, която е съпруга на последния руски цар Николай II. 

Николай и Александра Романови са разстреляни заедно с цялото си семейство по време на руската революция от 1918 година. И още една любопитна подробност - императрица Александра е дъщеря на принцеса Алис и внучка на кралица Виктория.   

Перли и сълзи 

В британския кралски двор е прието да се използват точно определени бижута за точно определени случаи. Сред тези накити са перлите. По време на траурните церемонии за смъртта на Елизабет II всички жени от кралското семейство носеха перли, инкрустирани в обици, колиета и гривни. 

Традицията на тъжни поводи да се носят перли датира от Викторианската епоха, като те символизират сълзите, пролети след загубата на любим човек. 

Начало на традицията траурни облекла да се допълват с перлени бижута дама самата кралица Виктория, която през 1861 г. губи съпруга си принц Албърт. Виктория носи черните си дрехи в продължение на 40 години, аранжирани с перли - всяка с формата на сълза. С течение тази традиция е възприета и от модерната монархия.