0

Е дин вълшебен свят на титани се разкрива край гърменското село Долно Дряново. Огромни величествени фигури от камък сякаш пазят населеното място и са негова неизменна стража. В студ и в пек, денем и нощем те са на своя пост. Не помръдват, не се огъват от поривите на времето. За да ни напомнят, че има и някои непреходни неща. Едно от тях безспорно е чудото на природата. Този вдъхновяващ и спиращ дъха култов комплекс с каменни фигури и глави, както и с долмени, който се намира на 5 км от Долно Дряново по посока пътя за Сатовча и Доспат, впечатлява и наши, и чужди туристи. 

Проучване

Това древно светилище е открито от полския археолог професор Мечислав Домарадски при теренно проучване през 80-те години на миналия век. Ученият е разбрал веднага, че е попаднал на уникална находка, съхранила се в продължение на десетки векове. По-късно комплексът е проучен детайлно от проф. Тодор Бояджиев, който не дава веднага гласност на находката си. През 2006 г. публикува във вестници статии и снимки от светилището. Оттогава то става известно на археолозите и обществеността. Установено е, че гигантските глави и долмени съществуват в тази част на страната ни от хилядолетия. Местните жители – не само от Долно Дряново, но от цялата община Гърмен, са ги виждали многократно. Но те са ги възприемали като игра на природата и не са им отдавали значение.

Площта на скално-култовия комплекс е 500 декара и се състои предимно от скални масиви. Светилището заема около 20 декара с високи до 88 метра скали. Мегалитната арка непосредствено след съвременния вход на обекта е описана като представляваща „класически долмен“. Арката е насочена на североизток и „лови“ някои от най-ранните изгреви на слънцето на хоризонта. Забележителни са практикуваните на място до 2003 г. лекувания на болести, като това е ставало чрез провиране през съоръжението.

Светилище

Градът на скалните великани в Родопите радва всеки човешки поглед, който се докосне до него. С мащабите си, с красивите гледки, с едно усещане за вълшебен дом на огромни хора и животни, застинали в своя ход и превърнали се в природно чудо. 

Местността е живописна, богата на природни и скални образувания, а едновременно с това в нея се намират и останките на тракийско светилище. Затова Градище е ландшафтен и исторически парк. 

На входа на парка, покрай една от алеите, има направена експозиция на скалите, които се срещат в местността. Всяко парче камък има описателна табела. Пътеката минава покрай няколко големи скални образувания, които с повече въображение всеки може да оприличи на най-различни животни, на човешки глави, на човешки снаги, на огромни гъби, на кораби и къщи дори. Може с повече воля на въображението да вплетете всичко това в някаква композиция, в която всяка фигура има своята роля. И да си представи как всичко това някога може и да се е движело, да е имало живот сред тези скални и каменни великански фигури, които на моменти даже лекичко ни потискат и ни напомнят колко сме малки, земни и тленни.
Всичко това е естествена предпоставка в ландшафтно-исторически парк „Градище" край гърменското село Долно Дряново да идват все повече туристи от страната и чужбина.

За посетителите има изградени пътеки, беседки и детски площадки.

 За посетителите има изградени пътеки, беседки и детски площадки.

 

Феномен

Някогашното тракийско светилище е гордостта на местните хора. Защото тук се намира уникален скален феномен. „В мегалитния комплекс си заобиколен от гигантски човешки глави от камък, а също така „компания" ти правят образи от камък на различни животни – крокодил, змии, костенурки, орел”, казват жители на село Долно Дряново. Община Гърмен преди години изгради парк „Градище" по съвместен проект с гръцката община Тасос на стойност 1 851 008 евро.

В него са обособени три паркови зони. Построeни се екопътеки, паркинг, трафопост, пречиствателен модул за отпадни води, осигури се водоснабдяване, монтираха се тоалетни, беседки, детски съоръжения. Направи се атрактивно осветление на археологически обекти и природни обекти, има туристически информационен център, заслони, мостчета по трасето и други необходими за туристите съоръжения като стълби, парапети, укрепени стъпала. „За нас развитието на туризма е приоритет. Това е алтернатива за местното население като начин на препитание. Затова ще продължим да готвим проекти, с които да превърнем историческите и природните забележителности в атракция за туристите“, казват от община Гърмен. А величавите скални фигури отдавна са се превърнали в туристическа атракция. И все така ще продължат да водят гости в града на древните великани и от страната, и от чужбина.

Древен град на 19 века води туристи

Древният град Никополис ад Нестум е построен в късноримската епоха, през 106 година, от император Траян в чест на победата му над даките. Селището е едно от малкото запазени в България и единствено в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявено е за археологически и архитектурно-строителен паметник от античността и Средновековието през 1965 г. Тук могат да се видят останки от крепостни стени, култови сгради и други съоръжения. Никополис ад Нестум е един от малкото относително запазени антични градове в България и единствен в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. 

През последните години Никополис ад Нестум се превърна в туристическа атракция. Преди време по проект бяха реставрирани и консервирани кулите, крепостните стени, късноантичните терми. Монтирано бе ефектно осветление, изградена бе мрежа от алеи, за да могат посетителите по-добре да разгледат римския град. Построен бе и малък амфитеатър, където се провеждат различни фестивали и събития.